Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Монодиетата оказва негативно влияние на психиката

Монодиетата оказва негативно влияние на психиката

Монодиетата оказва негативно влияние на психиката - изображение

Диетите са полезни  до определено време и според даден човек, но въпреки това всички оказват влияние не само на теглото, но и на психиката на човек. Една от най-опасните диети, оказваща негативно влияние на психиката е монодиетата, информират израелски специалисти.

В тяхно дългогодишно проучване са стигнали до извода, че ограничението в храненето се отразява на психиката, поради нейното еднообразие. Безвкусната храна прави хората апатични, понижава емоционалния тонус, води до хронична умора и дори до невротично разтройство.

Монодиетата представлява опростено хранене, при което организмът получава ограничен набор от храна и вещества. Включва се една програма за преработка и усвояване, като по този начин тялото изхвърля по-лесно опасните шлаки и токсини.

Според израелските учени хората, които предприемат тази диета не изпитват наслада от процеса на прием на храна. Те не забелязват вкуса на продуктите, които консумират. Еднообразието продължително време оказва негативен ефект върху самочувствието и комуникирането.

Израелските специалисти твърдят, че се е появил нов термин сред психолозите – "диетична депресия". Това описва потиснатото състояние на хората, предприели определена диета.

Предимно жертва на диетична диета стават жените, защото те по-често прилагат изтощителни диети. Под строг режим на хранене мозъкът изпраща сигнал за напрежение и тревога до всички органи на тялото. Човек започва да усеща напрежение и раздразнителност.

Резултатите от изследването показват, че дългото прилагане на еднообразно хранене води до нарушаване обмяната на веществата, натрупват се кетонови тела в организма, които оказват отрицателно влияние и могат да предизвикат проблеми на сърцето.

Според специалистите вкусовите възприятия на човек се променят в състояние на депресия. Любимата храна се усеща като безвкусна, човек престава да се наслаждава и започва механично да приема по-големи количества храна. В състояние на депресия 30% от хората напълняват, вместо да отслабнат.

Проучването е публикувано в American Journal of Public Health.

Снимка: Lactose Intolerance

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЛеченияПсихологияСнимкиЗдравни съветиДиетиХранене при...Алтернативна медицинаЛюбопитноИсторияСпортНовиниОрганизацииСоциални грижиТестовеНормативни актовеСпециалистиЗаведенияИнтервютаРецептиБотаникаОбразованиеКалкулаториПроизводители