Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Новата диета Спящата красавица поставя жените в риск

Новата диета Спящата красавица поставя жените в риск

Новата диета Спящата красавица поставя жените в риск - изображение

Експерти предупреждават, че жените рискуват сериозно здравето си, спазвайки диетата „Спящата красавица“. Тя е популяризирана от сайтове, които се посещават предимно от хора, страдащи от анорексия. Изразява се в спане през по-голямата част от денонощието, за да се избегне приемането на храна.

Но за да постигнат 20-часов сън, дамите са принудени да взимат приспивателни и успокоителни, което ги излага на сериозен риск от предозиране. С течение на времето прибягват до по-високи дози, за да получат желания резултат.

Отделно сънотворните лекарства имат като странични ефекти забавени реакции и нарушаване на равновесието, които водят до падания и фрактури. Миналата година изследователи от университета Кийл открили, че два пъти се повишава опасността от нараняване след употреба на приспивателни. А китайски учени предупреждават, че най-новите хапчета от този вид увеличават риска от сърдечни атаки с 50%.

Друга опасност за здравето на последователите на противоречивата диета е вредата за психичното им здраве. Дългото спане пречи на социалния живот, което може да доведе до депресия.

Д-р Трейси Уейд от университет Флиндърс в Австралия заявява, че няма доказателства, че дългото спане води до загуба на тегло. Най-вероятно, след като се събудят спазващите така наречената диета, ще са още по-гладни и склонни да ядат.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: huffpost.com

 

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлНовиниСоциални грижиЛеченияСнимкиСпортКлинични пътекиНормативни актовеДиетиПсихологияЗдравни съветиХранене при...РецептиАлтернативна медицинаВидеоИсторияТестовеЗаведенияБотаникаИнтервютаОрганизацииКалкулаториПроизводители