Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Новогодишните празници могат да повлияят негативно на мозъка

Новогодишните празници могат да повлияят негативно на мозъка

Новогодишните празници могат да повлияят негативно на мозъка - изображение

Периода около новогодишните празници е свързан с хормонални колебания, които влияят негативно на главния мозък, информират учени от Университета на Съсекс във Великобритания.

"Подготовката за празниците, подаръците, преяждането и алкохолът оказват неблагоприятно влияние на психиката на човек", коментира неврологът Кира Шоу.

В нейно проучване се доказва, че в празничният период човек често се сблъсква със стреса. Състоянието на стрес в организма активира производството на адреналин и кортизол в мозъка. Под тяхно влияние на определени области на мозъка, човек може да започне да забравя, да намали способността си за концентрация и да не може да изпълнява множество задачи наведнъж.

Самата празнична обстановка влияе като цяло на психиката. Подготовката за предстоящото събитие, избора на подаръци, приготовленията по менюто, срещата с близки и приятели подлагат хората под напрежение и напрегнатост. Всичко това се свързва с определени процеси в мозъка.

"При излишната консумация на храна невронни връзки между хипоталамуса и имунната система рязко се активират, което води до възпалителна реакция в организма и лошо здравословно състояние. Еднократното преяждане не е опасно, но ако това се превърне в практика, то това ще се превърне в хронично възпаление и може да доведе до диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания", допълва невроложката.

Снимка: Verywell

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниЛайфстайлБотаникаСнимкиСпортРецептиДиетиПсихологияСоциални грижиАлтернативна медицинаЛеченияТестовеХранене при...ФизиологияПатологияСпециалистиОрганизацииКлинични пътекиИсторияМедицински изследвания