Ново проучване потвърждава дългосрочните ползи от диетата с ниско съдържание на мазнини

Учени от Изследователския център "Фред Хатчинсън" в Сиатъл идентифицираха няколко дългосрочни ползи от диетата с ниско съдържание на мазнини за здравето на жените. Резултатите от тяхното проучване, публикувани в септемврийския брой на Journal of Nutrition, установяват, че спазването на диета с ниско съдържание на мазнини, едновременно с увеличаване на порциите плодове, зеленчуци и зърнени храни, намалява смъртността при болните от рак на гърдата, забавя прогресирането на диабета и предотвратява коронарната болест на сърцето.
Д-р Рос Прентис, участник в програми за превенция на рака и биостатистика към Изследователския център "Фред Хатчинсън", и негови колеги слагат началото на изследване, което проследява ползите от малките изменения в диетата на 49 000 жени в менопауза. Проучването започва през 1993 г. и изследва дали диетичният модел с ниско съдържание на мазнини понижава риска от рак на гърдата, рак на дебелото черво и коронарна болест на сърцето.
След близо девет години спазване на определена диета учените установяват, че тя не повлиява значително на риска от съответните заболявания, докато след 20 години – ползите, произтичащи от скромните промени в хранителния режим, са значителни - 15-35% намаляване на смъртните случаи сред болните от рак на гърдата и 15-30% понижаване на риска от коронарна болест на сърцето.
„Въпреки че има много диети, които осигуряват краткосрочни ползи като загуба на тегло, последните резултати подкрепят ролята на храненето за цялостното здраве и показват, че диетите с ниско съдържание на мазнини, богати на плодове, зеленчуци и зърнени храни, имат дългосрочни ползи за здравето, без да се наблюдават неблагоприятни ефекти.“, казва д-р Прентис.
medicalxpress.com
-
Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
-
Сутрешната закуска подобрява точността при стрелба в баскетбола
-
Децата, които консумират над пет порции плодове и зеленчуци дневно, имат по-добро психично здраве
-
Повече вино и сирене в хранителния режим могат да предотвратят когнитивни нарушения
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СОЛИ ВКУСНО 150 г ЯЖ ПОЛЕЗНО
ФРИТЮРНИК С ГОРЕЩ ВЪЗДУХ 7.4 л JOCCA
НАТУРАБЛУМ МАНУКА МЕД MGO 216+ 500 г
ИСТИНАТА ЗА ХРАНАТА - ТИМ СПЕКТЪР - ХЕРМЕС
МАЛКАТА ГОЛЯМА ГОТВАРСКА КНИГА / БЪРЗА КУХНЯ - СИЕЛА
НАТУРАБЛУМ МАНУКА МЕД MGO 322+ 250 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Защо е полезно да се яде диня
- "Какво ям в един ден“: Защо клиповете в TikTok могат да бъдат опасни
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Забранените храни по време на бременност - част 1
- Здравословен хранителен режим
- Десет полезни храни за дълъг живот
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Изключете бананите и киселото мляко от закуската си
- Диетата на дълголетниците - Сини зони
- Лайфстайл лечение
Коментари към Ново проучване потвърждава дългосрочните ползи от диетата с ниско съдържание на мазнини