В Германия препоръчват здравословно хранене, полезно и за околната среда
Акценти
|
Германското дружество по хранене (DGE) актуализира препоръките си за здравословно хранене. Последните са изготвени през 2017-а. Новите хранителни препоръки към германците се основават на модел за математическа оптимизация, създаден от експертите на Дружеството и с подкрепата на техните колеги от други сфери.
Препоръките за хранене на DGE
Новото в модела е, че той не само препоръчва каква да бъде здравословната диета, но го прави като се съобразява с въздействието върху околната среда, устойчивостта и традиционните навици за хранене в Германия.
Здравословното хранене означава да се наслаждавате на разнообразни храни, защото колкото по-разнообразна е диетата, толкова по-здравословна е тя.
>>>Здравословният начин на живот може да предотврати деменция
Според препоръките на ден трябва да се приемат поне три порции зеленчуци и две плодове.
Специалистите се аргументират с това, че храните на растителна основа трябва да заемат все по-голямо място в режима на хранене. „Ако искаме да се храним здравословно и в същото време да опазваме околната среда, то ние трябва да променим диетата си сега“, заявява президентът на Германското дружество за хранене проф. Бернхард Вацл, който оглавява и работната група изготвила препоръките.
Проф. Вацл е категоричен, че: „Всеки, който се храни предимно с плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и растителни масла не само защитава собственото си здраве, но и околната среда.“ Причината за тази констатация е, че производството на животински храни като месо и млечни продукти натоварва много повече околната среда от една страна, а от друга консумацията на месо крие по-висок риск от развитието на определени заболявания.
Екологично устойчивата диета се състои от приема на повече от ¾ храни на растителна основа и почти ¼ на животинска.
В сравнение с предишните препоръки в настоящите делът на продукти с животински произход е намален сериозно.
Според експертите максималното количество месо и колбаси на седмица е 300 г. Това са две малки пържоли или не повече от две наденици или кренвирша. За същия период е препоръчително хапването само на едно яйце. Риба може да се яде веднъж или два пъти, а млечни произведения всеки ден.
Групата обръща сериозно внимание на бобовите култури – леща, грах, боб и ядки. В сравнение с последните препоръки от 2017-а в настоящите съветът е хората да се хранят по-често с тях.
Добре е германците да избират пълнозърнестия вариант на зърнените продукти. Причината е, казват експертите, че те засищат за по-дълго време и съдържат повече хранителни вещества от продуктите с бяло брашно. Сериозен аргумент за да бъдат предпочетени, е и фактът, че намаляват риска от диабет тип 2, рака на дебелото черво и сърдечносъдовите заболявания. От старите препоръки напълно е премахната тази, в която се съветва да се приемат повече въглехидрати под формата на зърнени продукти и картофи.
Експертите съветват още използването на растителни масла за готвене. Добре е да се избягват скритите мазнини в преработените храни.
Остават предложението да се пие най-малко 1,5 л. вода на ден, да се избягват подсладените напитки и всички, което съдържа големи количества сол, защото приемът им води до по-високо кръвно налягане.
За пореден път от DGE се обръщат към германците с призива да се хранят бавно като се наслаждават на всяко ястии и дори си почиват между тях.
И не на последно място е съветът за спортуване и ходене пеша. Както посочват експертите, от 30 до 60 минути умерена физическа активност всеки ден насърчава здравето.
За новия модел
Новият метод на математическа оптимизация предоставя научно обоснована и прозрачна основа за създаването на препоръки за хранене.
Това позволява акцентът да бъде поставен едновременно върху здравето и неговите измерения и въздействието върху околната среда. Във фокуса на вниманието е здравословната диета, в основата на която са адекватният енергиен прием и снабдяването с достатъчно хранителни вещества.
>>>Колумбия въвежда данък върху ултрапреработените храни
„Новият модел на оптимизация се съобразява едновременно с няколко измерения на околната среда, сред които емисиите на парниковите газове и експлоатирането на земята, като изчислява количествата консумирана храна. Методологията е структурирана така, че да може да се адаптира гъвкаво към новите научни открития и да се разширява в дългосрочен план“, казва Анне Каролин Шефнер, диетолог в Отдела за научни изследвания на DGE, която има ключова роля в разработването на модела.
За Германското дружество за хранене
Организацията е основана през 1953 г. Над 4000 са членовете й. Финансира се от държавата, вътрешни приходи и членски внос. Фокусът е научната работа. Дружеството се занимава с всички теми в областта на храненето, събира, анализира и оценява данни и извлича препоръки от тях като се позовава на научна оценка.
Препоръките, които DGE изготвя не са задължителни, но имат много сериозна тежест за политиките в здравеопазването на Германия.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СЪВРЕМЕННА ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПРОБИОТИЦИТЕ И ПРОБИОТИЧНИТЕ ХРАНИ том 1 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
КОМПАС НА ХРАНЕНЕТО - БАС КАСТ - ХЕРМЕС
ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
КАК САМО ЧРЕЗ ХРАНЕНЕ ДА ЗАПАЗИМ ЗДРАВЕТО СИ, ДА СЕ ПОДМЛАДИМ И ДА СЕ ЛЕКУВАМЕ - том 2 - Д-Р ЙОНКО МЕРМЕРСКИ
ОРИЗОВ ПРОТЕИН 700 г SANCT BERNHARD
ЗОЯ БИО ЛУКУМА прах 150 г
СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Хранителна пирамида на принципите на здравословното хранене
- Направете си напитка с уникални лечебни свойства от мляко, мед, ванилия и канела
- Здравословен хранителен режим
- Лечение при булимия
- Погрешни схващания за здравословното хранене
- Как трябва да се хранят хората над 50-годишна възраст
- Забранените храни по време на бременност - част 1
- Макароните са полезни и предразполагат към здравословно хранене
- Как да спрем да ядем вредни храни
- Изключете бананите и киселото мляко от закуската си
Коментари към В Германия препоръчват здравословно хранене, полезно и за околната среда