Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Нощните смени повишават риска от появата на рак при жените

Нощните смени повишават риска от появата на рак при жените

Нощните смени повишават риска от появата на рак при жените - изображение

Работещите през нощта жени са застрашени от заболявания като рак на кожата, на гърдата и на белите дробове. Китайски изследователи са установили, че при дамите, които от дълго време имат този режим на работа, рискът от онкологично заболяване е с една пета по-висок в сравнение с жените, които работят през деня.

Проучването е направено от учени от Медицинския център към университета „Сечуан“ в Китай и целта му е да се научи повече за връзката между работата през нощта, извършвана в продължение на дълъг период от време, и риска от появата на рак.

Предишни изследвания сочат, че нощните смени сериозно могат да нарушават нашия циркаден ритъм. А той е изключително важен, защото регулира физиологичните процеси на организма през 24-часовия цикъл и реагира на смяната на светлина и тъмнина в околната среда.

За да достигнат до своите заключения, китайските специалисти са прегледали 61 проучвания. В тях са описани случаите на 3 909 152 участници и на над 114 000 злокачествени заболявания. Изследването обхваща субекти от Австралия, Азия, Европа и Северна Америка.

Експертите използвали данните, за да преценят как работата нощно време за дълъг период от време е свързана с риска от развитие на 11 вида рак. Също така екипът от учени искал да провери дали конкретно при медицинските сестри нощните смени провокират 6 вида рак.

Резултатите от проучването показват, че при работещите през нощта жени рискът от рак е с 19% по-голям, отколкото при дамите, които не са работили дълъг период от време през нощта. Китайските учени достигнали до извода, че представителките на нежния пол, които имат такъв режим на работа, са застрашени с 41% повече от появата на рак на кожата. Следващата опасност, която ги дебне и поставя в риск тяхното здраве е ракът на гърдата, като опасността да се развие при трудещите се на смени е 32%. С 18% се повишава и заплахата от появата на гастроинтестинално онкологично заболяване.

Любопитен факт от проучването е, че връзката между работата през нощта и по-големия риск от рак на гърдата е приложим само за жени, които живеят в Европа или Северна Америка. „Възможно е дамите по тези места да имат по-високи нива на половите хормони, а те положително са свързани с онкологичните заболявания“, твърди Сюелей Ма от университета “Сечуан“.

Проучването сред медицинските сестри показало, че тяхната работа ги излага на 58% по-голяма опасност от рак на гърдата, с 35% се повишава рискът от развиване на стомашно-чревно онкологично заболяване и с 28% на белите дробове.

Едно от обясненията е, че жените с тази професия са подложени на по-големи изисквания към работата и смените им са по-интензивни. Учените са на мнение, че трябва да се направи повече, за да се защити здравето на представителките на нежния пол, които работят в такъв режим в продължение на много години.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalnewstoday.com
Снимка: dailymail.co

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниСнимкиЛюбопитноСоциални грижиЛеченияЛайфстайлИсторияЗдравни съветиПатологияАлт. медицинаБотаникаФизиологияАнкетиНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки