Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Обявиха бедността за болест

Обявиха бедността за болест

Обявиха бедността за болест - изображение

Животът в условия на бедност оказва влияние на физическото и психическото здраве на човек. Това прави хората уязвими към специфични отклонения като всички сериозни заболявания. По конкретно при бедните и богатите хора мозъкът функционира по различен начин, информират специалисти от Университета Вирджиния, САЩ.

Изследователите са стигнали до извода, че финансовите трудности корелират с чувствителност към болка и чувство на физически и психически дискомфорт при хората.

"Тези, които често се притесняват за пари, страдат от физическа болка и различни заболявания по-често от тези, които смятат, че са осигурени", коментират учените.

Според специалистите нестабилното финансово положение непосредствено се свързва с чувството на загуба на контрол над собствения живот, което от своя страна предизвиква развитието на други аномалии. Към тях се причислява и понижаването на прага на болка. Хората, които често се сблъскват с материални трудности, по-рано се сблъскват със стреса и тревожността, както и със засилването на усещанията за болка.

"Между финансовите затруднения, понижаването на прага на болка, приемът на обезболяващи и физическият дискомфорт съществува реална връзка", отбелязват учените.

Тази връзка е подкрепена с експеримент, проведен в Университета във Вашингтон. Специалистите са направили анализ на данните на МРТ – сканиране на главния мозък на деца от семейства с различен финансов статус. Резултатите са показали, че децата, които растат в бедни семейства, по-често се сблъскват в бъдеще с психични проблеми, отколкото тези, които се отглеждат в по-заможни семейства.

"При децата от бедни семейства е зафиксирана особеност на функциониране на главния мозък. Центърът на паметта на хипокампата и амигдалата, свързани със стреса и емоционалните преживявания, взаимодействат с други области на мозъка не по начина, по които това се наблюдава при децата от финансово стабилни семейства", допълват американските изследователи.

Снимка: The Fiscal Times

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиАнкетиЛюбопитноПсихологияЛайфстайлСоциални грижиНовиниЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛеченияСпортХранене при...ТестовеБотаникаСпециалисти