Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Отслабването става все по-трудно с напредване на възрастта

Отслабването става все по-трудно с напредване на възрастта

Отслабването става все по-трудно с напредване на възрастта - изображение

С напредване на възрастта постепенно се увеличават и килограмите. Физиологичните промени се отразяват при всеки като причините могат да бъдат най-различни – от загуба на мускулна маса, до хормонални смущения.

Според американският учен д-р Ниирав Падлия човек може да се справи с с напълняването по-лесно, отколкото самия той счита. Най-добрият начин е да се смени подхода към фитнеса и диетата, отколкото да се броят калориите.

Д-р Падлия обяснява, че при мъжете основната роля за слаба фигура се дължи на тестостерона. Хормонът се прикрепва към мазнините, което предразполага към по-малко мазнини в коремната област. Той способства също и за изграждането на мускулна маса, поддържа инсулиновата чувствителност и засилва метаболизма. Ниските нива на хормона при мъжете улеснява съхранението на мазнини. Напълняването от своя страна намалява производството на тестостерон. С възрастта нивата на тестостерона сред мъжката аудитория намалява по естествен път и най-вече след 30-та година. Тогава започва и периода на натрупване на мазнини в областта на корема.

При жените ситуацията е по-различна. Те притежават деликатен баланс между естроген и прогестерон. Високите нива на естроген са причина за образуването на мастна тъкан. Приблизително след 35-тата година нивата и на двата хормона намаляват, като процесът при прогестерона е по-бърз. Това оказва значително влияние на теглото на жените в образуването на мастна тъкан.

Важна причина и при двата пола е загубата на мускулна маса, което от своят страна води до по-забавен метаболизъм. Мускулната маса консумира най-много глюкоза, но при намаляването и, глюкозата не може да се усвои изцяло и се превръща в мазнини.

Д-р Падлия дава решение на въпроса с тренировки и повече протеини.
"С възрастта хората практикуват предимно кардио упражнения като ходене. Много по-важно и надеждно за здравето е те да се фокусират върху по-силовите упражнения като възрастни, отколкото като млади на по 25 години", коментира специалистът. Упражненията за изграждане на мускулна маса са много важни, защото предпазват от възникването и развитието на възпаления и диабет.

Втората важна част от поддържането на здраво тяло с нормално телосложение е консумирането на повече протеини. Той е от съществено значение за по-възрастните хора, които имат желание да изградят мускулна маса и да поддържат стабилен метаболизъм.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: Live Science
Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХранене при...ЛюбопитноЛайфстайлСнимкиПсихологияНовиниСпортСоциални грижиЗдравни съветиЛеченияКлинични пътекиДиетиАлтернативна медицинаИсторияРецептиТестовеБотаникаКалкулаториПроизводители