Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве По-внимателно с масажите

По-внимателно с масажите

По-внимателно с масажите - изображение

Лекари предупреждават да внимаваме, когато се подлагаме на обикновени или лечебни масажи. Доц. д-р Илия Тодоров, началник на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ "Св. Марина", обясни, че тази техника може да нанесе вреди, ако се прави от необучен човек. Много хора ги предпочитат като средство за релаксация и удоволствие, но лечебните обикновено не са приятни, а се прилагат с дадена цел при пациенти с дадена диагноза.

Специалистът предупреждава, че ако не добре подготвен масажист върши процедурата, може да се стигне, заради прилагането на по-груба сила, до травми и дори спукани ребра. По неговите думи класическият масаж не решава здравословни проблеми, но стабилизира хормоните и успокоява тялото. Източната медицина действа, когато се практикува от добър специалист. За съжаление много хора, които се рекламират като специалисти, се възползват от болката на пациентите и изписват на болните безсмислени процедури.

Доц. Тодоров предупреждава, че ставите имат капацитет да издържат определено тегло. Когато то премине границата от полезното, настъпват артрозни промени. По тази причина е важно килограмите да са в норма и да се поддържат едни и същи. Това е трудно постижимо след 40-те. Затова препоръката на лекаря е възрастните хора да се движат всеки ден в зависимост от възможностите си. Залежаването вреди не само на ставите и костите, но и на вътрешните органи.

При младите хора пък недоглеждането и неглижирането на травми и болежки задълбочава проблемите. Те не изпълняват предписанията на медиците. Съветът е когато почувстват болка и тя не отшумява няколко дни, да потърсят специалист.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: spinepains.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноАлтернативна медицинаИсторияЛайфстайлСпортСнимкиЛеченияНовиниБотаникаСпециалисти