Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Преживелите рак в детска възраст по-често страдат от хипертония

Преживелите рак в детска възраст по-често страдат от хипертония

Преживелите рак в детска възраст по-често страдат от хипертония - изображение

Американско проучване посочва, че повече от един от 12 възрастни, преживели онкологично заболяване в детска възраст, може да страда от недиагностицирано високо кръвно налягане. А то е способно да предизвика сериозни проблеми, тъй като повечето от оцелелите от рак имат сърдечни увреждания вследствие химиотерапията и лъчетерапията.

Изследването показва още, че дори когато са диагностицирани с високо кръвно налягане, повече от един на всеки пет души от тези пациенти не взима мерки и не пие лекарства. „Известно е, че оцелелите, участвали в нашето проучване, са имали по-високо от очакваното разпространение на хипертония, независимо от тяхната диагноза в детските години или тогавашното лечение“, заявява главният изследовател Тод Гибсън от Детската изследователска болница „Сейнт Джуд“, Мемфис.

Предишни проучвания свързват лекарствата за рак, известни като антрациклини, с отслабването на сърдечния мускул. Лъчевата терапия също се посочва като фактор, водещ до нарушения на сърдечния ритъм и до структурно увреждане на артериите и клапите.

Хората, които са преживели рак в детска възраст, живеят достатъчно дълго, за да развият хипертония и други хронични заболявания, присъщи за възрастните. При тях сърдечносъдовите болести са втората най-честа причина за смърт. Вероятността това да се случи е 8 пъти по-голяма при оцелелите от онкологично заболяване, отколкото при хора, които не са имали подобни проблеми. Освен това е 5 пъти по-вероятно да получат сърдечен пристъп в сравнение с техните братя и сестри, които не са страдали от раково заболяване.

Изследването е направено сред 3016 души, лекувани в „Сейнт Джуд“ от рак и преживели поне 10 години. Установените с високо кръвно налягане сред 30-годишните били 13 на сто. За сравнение общото разпространение на хипертония сред хората между 18 и 39 години в САЩ е около 7%. Данните са от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Делът на 40-годишните оцелели от рак в детска възраст с хипертония е 37 на сто, а при пациентите до 50-годишна възраст – 70 на сто. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията американците с високо кръвно налягане между 40 и 60 г. са 30%.

Някои групи са по-предразположени да развият хипертония. Такива са мъжете, тези, които имат наднормено тегло или страдат от затлъстяване, по-възрастните оцелели, чернокожите без испанска кръв. При провеждането на изследването кръвното налягане на пациентите е било измерено при еднократно посещение, което може да се определи като недостатък на проучването. Повишаването на налягането може да е било вследствие притеснение от прегледа и това също компрометира изследването. Въпреки това специалистите съветват преживелите онкологично заболяване в детските години редовно да проверяват дали не страдат от хипертония.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: rd.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаНовиниИсторияЛайфстайлПатологияАлт. медицинаФизиологияАнкетиЛеченияИзследванияНормативни актовеКлинични пътекиИнтервютаТестовеСнимкиВидеоПсихологияХранене при...ДиетиЗдравни проблемиОрганизацииСпорт