Начало Здравна медиа Любопитно Грижа за детето Приемът на антибиотици от новородени увеличава риска от развитието на пневмония

Приемът на антибиотици от новородени увеличава риска от развитието на пневмония

Приемът на антибиотици от новородени увеличава риска от развитието на пневмония - изображение

Приемът на антибиотици от новородени деца увеличава риска от развитието на бъдещи пневмонии,  информират специалисти от Детския медицински център в Синсинати, заедно с техните колеги от Детската болница на Филаделфия.

Учените са правили експерименти с мишки за изучаване на човешките заболявания. Установило се е, че за развитието на имунната система при новородените бебета е нужно специални клетки на червата да взаимодействат с бактерии, които се намират в състава на нормалната микрофлора. При такова сътрудничество в лигавицата на белия дроб се настаняват клетки, които защитават новородените бебета от бактериална пневмония.

Антибиотиците възпрепятстват проникването на бактериите в червата и по този причина не може да се случи процесът на взаимодействие със специфичните клетки. В последствие не може да се образува защита от патогенни бактерии, които поразяват дихателната система.

Получените резултати показват, че антибиотиците не са добра алтернатива при новородените бебета. Приемът на тези медикаменти увеличава риска от смърт сред бебетата от микроорганизми, които предизвикват белодробни възпаления.

Снимка: The Conversation

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниЛюбопитноПсихологияИсторияАлтернативна медицинаСнимкиМедицински изследванияЛеченияСоциални грижиСпециалистиКлинични пътекиЗдравни съветиХранене при...Ботаника