Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Здравна медия Любопитно За нашето здраве Съществува връзка между нездравословната диета и развитието на макулна дегенерация, свързана с възрастта

Съществува връзка между нездравословната диета и развитието на макулна дегенерация, свързана с възрастта

от 12 дек 2019г., обновено на 06 юли 2021г.
Редактор: Вероника Събова
Съществува връзка между нездравословната диета и развитието на макулна дегенерация, свързана с възрастта - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Диетата с високо съдържание на червено и преработено месо, пържена храна и богати на мазнини млечни продукти може да увреди ретината, което от своя страна да засегне централното зрение на човек и да доведе до развитието на късна макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ), сочат резултатите от проучване на учени от Университета в Бъфало.

Какво представлява макулната дегенерация и оказва ли влияние храната върху зрението?

Макулната дегенерация е вродена и придобита. Заболяването може да се дължи както на генетични фактори, така и на токсично увреждане (обикновено от медикаменти). Най-често срещаната форма на макулна дегенерация е възрастовата, която засяга близо 13% от населението над 65-годишна възраст. Смята се, че около 80% от причинителите са генетични и едва 20% са свързани с външни фактори и затова констатацията, че диетата играе роля при развитието на дегенерация на макулата е толкова интригуваща за изследователите.

Оказва се, че западният тип хранене, при който често се наблюдава злоупотреба с консумацията на червено и преработено месо, пържена храна и млечни продукти с високо съдържание на мазнини, може да бъде рисков фактор за развитие на късна макулна дегенерация*.

“Хората знаят, че нездравословната храна влияе върху сърдечносъдовия риск и риска от затлъстяване, но обществеността е запозната с факта, че диетата може да повлияе отрицателно на зрението.“, казва водещият автор на изследването Ейми Милен. Тя е доцент в Катедрата по епидемиология и здраве в Училището за обществено здраве и здравни професии към Университета в Бъфало, Ню Йорк.

Друг интересен факт е, че проучването, публикувано в списанието „British Journal of Ophthalmology“, не открива връзка между ранния стадий на заболяването и консумацията на нездравословни храни.

Ранната фаза на заболяването е безсимптомно, което означава, че много хора често не подозират, че го имат. При появата на първите симптоми, свързани с намаляване на зрението, макулната дегенерация вече е в напреднала фаза, но не всеки, който е развил ранна дегенерация на макулата, преминава към късната фаза, категорични са специалистите.

Нездравословните храни увеличават риска от макулна дегенерация

Изследователите проучват появата на ранна и късна макулна дегенерация сред 1300 участници в изследване, насочена към риска от атеросклероза в продължение на 18 години. Всички доброволци са помолени да попълнят анкети за диетата си два пъти по време на 18-годишното проучване. С помощта на въпросниците изследователите сортират различните хранителни продукти в 29 категории, с цел оценка на качеството на диетата.

Обстойно са наблюдавани 66 вида храни, които участниците заявяват, че са консумирали в периода 1987-1995 г., и са идентифицирани два модела на хранене – нездравословен и здравословен. Храните, свързани с висок риск от развитие на късна макулна дегенерация, са: червено и преработено месо, мазнини (маргарин и масло), пържени храни.

Изследователите откриват, че хората, които се придържат към западния тип на хранене, са много по-склонни да развият късна макулна дегенерация.

„Това, което наблюдавахме, е, че участниците, които не са страдали от МДСВ в началото на проучването, но пък съобщават, че често консумират нездравословни храни, са по-склонни да развият опасното за зрението заболяване в късен етап.“, споделя Ейми Милен. „От гледна точка на общественото здраве можем да кажем, че при наличие на ранна макулна дегенерация е от значение да бъде ограничен приемът на нездравословни храни.“

Изследователите отбелязват, че тъй като проучването е наблюдателно, то не може да докаже, че консумацията на здравословни храни ще намали риска от увреждане на зрението в напреднала възраст.

Каротеноидите са способни да понижат риска от макулна дегенерация

През последните двадесет години изследователите проучват връзката между храненето и макулната дегенерация. Сега знаем, че много храни са способни да забавят прогресията на очното заболяване – мастни киселини (омега-3), антиоксиданти (витамин С и цинк) и други. Те защитават макулата, зоната на окото, засегната от болестта, която се намира в центъра на ретината.

Изследване на учени от Университета в Бордо, публикувано в списание „Nutrients“, разкрива по безпрецедентен начин връзка между циркулиращите каротеноиди (растителни пигменти, защитаващи ретината) и намаления риск от развитие на прогресивното хронично заболяване на очите.

Изследователите проучват връзката между присъствието на лутеин и зеаксантин (каротеноиди, съдържащи се в ретината) в плазмата и развитието на свързаната с възрастта макулна дегенерация. За целта са проследени 609 души за период от осем години.

За разлика от предишните проучвания, базирани само на информация, предоставена от участниците относно диетата им, екипът анализира кръвни проби и демонстрира обективна връзка между циркулиращите нива на лутеин и зеаксантин и понижения риск от МДСВ*.

Резултатът остава сходен, независимо от формата на заболяването.

Изследователите заключават също, че освен лутеин и зеаксантин, никой друг каротеноид не е свързан с намаляване на риска. Двата растителни пигмента осигуряват истинска защита на ретината. Те абсорбират синята светлина, за която е известно, че уврежда най-вътрешната обвивка на очната ябълка в дългосрочен план, и действат като антиоксиданти, за да я предпазят от оксидативния стрес – рисков фактор за развитие на макулна дегенерация.

Какво да ядем, за да предотвратим или забавим прогресията на МДСВ

За постигане на оптимални нива на лутеин и зеаксантин се препоръчва консумацията на жълто-оранжеви плодове и зеленчуци (домати, моркови, цитрусови плодове) и листни зеленчуци (зеле, спанак). Според здравните експерти най-полезният хранителен режим е този с високо съдържание на плодове и зеленчуци и достатъчно омега-3 мастни киселини, набавени от консумацията на мазна риба.

*Millen, E. Amy et al. Diet patterns and the incidence of age-related macular degeneration in the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) study. British Journal of Ophthalmology. 2019.
*Merle, M. J. Bénédicte et al. Plasma Lutein, a Nutritional Biomarker for Development of Advanced Age-Related Macular Degeneration: The Alienor Study. Nutrients. 2021.

Източник:

Study finds association between poor diet, age-related macular degeneration: https://medicalxpress.com/news/2019-12-association-poor-diet-age-related-macular.html

Carotenoid-Rich Diet Reduces Risk of Developing AMD: https://www.technology.org/2021/06/29/carotenoid-rich-diet-reduces-risk-of-developing-amd/

Още по темата:
  • Шафранът възстановява нормалното зрение Шафранът възстановява нормалното зрение
  • Ежедневната консумация на портокали намалява риска от поява на макулна дегенерация Ежедневната консумация на портокали намалява риска от поява на макулна дегенерация
  • Бирата помага в борбата с килограмите Бирата помага в борбата с килограмите
  • Отслабване с 20 килограма преди сватбата постигат жените във Велкобритания Отслабване с 20 килограма преди сватбата постигат жените във Велкобритания
5.0/5 1 оценка

Продукти свързани със СТАТИЯТА

ОРТОМОЛ АМД ЕКСТРА * 120 дневни дози
108.30лв.

ОРТОМОЛ АМД ЕКСТРА * 120 дневни дози

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС МАКУЛА ЗАЩИТНИ ФАКТОРИ капсули * 30
62.50лв.

ДЖАРОУ ФОРМУЛАС МАКУЛА ЗАЩИТНИ ФАКТОРИ капсули * 30

БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ЗЕЛЕНО КАФЕ 50 мл
9.10лв.

БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА ЗЕЛЕНО КАФЕ 50 мл

ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г
24.80лв.

ТРИМАРТ АГАР АГАР 200 г

ТРИМАРТ ЕРИТРИТОЛ 500 г
12.50лв.

ТРИМАРТ ЕРИТРИТОЛ 500 г

БЯЛА КИНОА 200 г ЗДРАВНИЦА
6.20лв.

БЯЛА КИНОА 200 г ЗДРАВНИЦА

Коментари към Съществува връзка между нездравословната диета и развитието на макулна дегенерация, свързана с възрастта

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Съществува връзка между нездравословната диета и развитието на макулна дегенерация, свързана с възрастта
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 00:13
    Коментирайте "Съществува връзка между нездравословната диета и развитието на макулна дегенерация, свързана с възрастта"

СТАТИЯТА е свързана към

  • Нашето здраве
  • Калкулатор индекс на телесната маса
  • Хранене според кръвната група - кръвна група 0
  • Лечение на анална фисура
  • Лечение при панкреатит
  • Ozempic повишава риска от увреждане на очите при пациенти с диабет
  • Хранене според кръвната група - кръвна група А
  • 7-дневна диета на Дженерал Моторс за бързо сваляне на килограми
  • Чия, чиа
  • Хранене според кръвната група - кръвна група тип АВ
  • 7-дневна нискокалорична диета с прием на 1200 калории
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Мед или кафява захар - кое е по-подходящо за хората на диета?

преди 182 дни, 14 часа и 4 мин.

Келтска сол, месолонги, трапана - каква е разликата между различните видове сол

преди 270 дни, 1 час и 48 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 8 часа и 24 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 1 час и 5 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 7 часа и 57 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 14 часа и 58 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival