Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Псуването може да бъде признак на висока интелигентност

Псуването може да бъде признак на висока интелигентност

Псуването може да бъде признак на висока интелигентност - изображение

Използването на нецензурен речник традиционно се приема като признак на елементарен речник, обноски и възпитание. Хората, които използват такъв набор от думи, се считат за ниско интелигентни, които не знаят как да се изразят коректно и съобразно.

Психолози от Mairst College обаче твърдят, че псуването всъщност е признак на интелигентност. Те са успели да надникнат извън стереотипите и да представят използването на нецензурен речник като начин на грамотност. Учените са открили връзката в това колко добре владее определен човек английски език и колко добре се справя с псуването.

В проучването са участвали две групи доброволци с поставени различни задачи. На всички участници е бил измерван пулса по време на експеримента.

Една от задачите е била езиково умение, в което е трябвало за минута хората да използват колкото се може повече думи, започващи с определена буква. Установило се е, че хората с по-големи езикови познания използват повече думи и примери в поставената задача.

На базата на това изпитание е поставено следващо. Участниците е трябвало да използват колкото се може повече псувни за една минута.

Според резултатите от двете задачи, специалистите са установили, че хората, които имат по-добър набор от думи, знания и речник, се справят и много по-добре с речниковия състав от нецензурни изрази. Отчетена и обратната закономерност – хората с беден речник не използват псувни или не използват украсени нецензурни думи.

Психолозите отчитат, че в това отношение псуването е признак на висока интелигентност. Това представлява езикова функция, която говорителят използва, за да комуникира с максимална ефективност. Според тях използването на нецензурен речник дори намира приложение и отвъд комуникацията.

Отделно е отчетен зачестен пулс при хората, използващи псувни, и обратната закономерност при хората с по-беден речник. Психолозите обясняват, че в някои случаи псувните активират защитния механизъм на организма, в който се отделя адреналин и тялото ускорява пулса. Това при някои хора действа разтоварващо и като естествено болкоуспокояващо.

Обикновено нецензурни думи се използват в различни контексти и с различна цел – за предаване на емоция, за обида, веселие, с лингвистичен ефект.

Снимка: look.huanqiu.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлЗдравни съветиПсихологияЛюбопитноНовиниСнимки