Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Разходката в замърсена среда обезсмисля положителния ефект от нея

Разходката в замърсена среда обезсмисля положителния ефект от нея

Разходката в замърсена среда обезсмисля положителния ефект от нея - изображение

Положителният ефект от физическите упражнения в градска среда при възрастните хора над 60-годишна възраст се заличава от мръсния въздух. Дори краткосрочното излагане на трафика на натоварените улици може да отмени благоприятните резултати за сърцето и белите дробове на възрастните, които се получават например при двучасови разходки.

Изводите са от проучване, което документира негативните ефекти върху здравите хора, както и върху онези с предшестващи сърдечно-респираторни състояния, с хронично обструктивно белодробно заболяване (ХОББ) или коронарна болест на сърцето.

В изследването участвали 119 доброволци над 60-годишна възраст, които били представителна извадка от трите вида състояния - здрави, с исхемична болест и ХОББ. Участниците имали за задача да се разхождат 2 часа на обяд из тихата част на Хайд Парк в Лондон или по оживената част на Оксфорд стрийт. При последния маршрут обстановката била замърсен въздух с въглерод, азотен диоксид и фини прахови частици от дизеловите изгорели газове.

Учените от университета "Дюк" измерили физическите показатели на участниците преди и след разходките. Те проверили капацитета на белите им дробове, кръвното налягане, кръвния поток и артериалната скованост.

След разходката в по-спокойната и чиста част на английската столица капацитетът на белите дробове на доброволците значително се подобрил в рамките на първия час и се запазил в продължение на 24 часа. При разходката в замърсената част през първите часове обемът им намалял още през първия час.
Приятното ходене в Хайд Парк редуцирало артериалната скованост с над 24% при здравите участници и при онези с ХОББ, а при болните от сърдечни заболявания - с 19%. Показателите след разходката по Оксфорд стрийт показват намаляване само с 4,6% при участниците в добро здравословно състояние, с 16% при пациентите с ХОББ и с 8,6% при тези със сърдечни заболявания.

Специалистите съветват възрастните хора и тези с хронични заболявания да избират за своята физическа активност затревени площи, които са далеч от населени места и трафик. „Често разходките са единствената възможност за тях да се радват на здравословно движение. Но много от тях живеят именно в натоварените части на градовете и затова основната задача пред институциите е да намалят замърсяването, за да има ефект подобна дейност“, коментира Чун, един от авторите на изследването от Центъра за околна среда и здраве в Кралския колеж в Лондон.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: picdn.net

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноЛайфстайлАлт. медицинаИсторияНовиниСнимкиСоциални грижиАнкетиНормативни актовеЛечения