Начало Здравна медиа Любопитно Психология Ранното излагане на глад може да провокира депресия в по-късни години

Ранното излагане на глад може да провокира депресия в по-късни години

Ранното излагане на глад може да провокира депресия в по-късни години - изображение

Ново изследване на университета в Джорджия разкрива, че излагането на глад в ранни години от живота е свързано с появата на депресия в по-късни години. Изводът се базира на най-голямото проучване, което някога е проследявало връзката между депресията сред възрастните, преживели Големия глад в Китай между 1959 и 1961 г.

Изследователите използвали данни от китайско представително проучване, в което участвали 17 708 възрастни жители на страната над 45-годишна възраст. Повече от 25% от тях споделили, че се чувстват депресирани, като от тях 11 на сто са били изложени на липса на храна в ранните си години. Екипът от учени установи, че Големият глад в Китай вероятно е бил причина за 14% от депресията, която тези възрастни чувстват. Специалистите идентифицирали няколко ключови етапа в живота, при които липсата на храна и хроничният стрес, свързан с глада, имали по-голямо въздействие върху здравето на индивида в дългосрочен план. Хората, които съобщават за подобен проблем, гладували, докато били в корема на майките си, по време на средното детство, ранните тийнейджърски години и в началото на зрелостта.

Един от водещите автори на проучването Чангуей Ли коментира, че са изненадани от незасегнатостта на кърмачетата и малките деца, които изглеждат имунизирани срещу последиците от глада. Но според него липсата на този период показва, че механизмът, който стои зад асоциацията между липсата на храна и депресивните симптоми, е сложен.

Силният стрес, причинен от дългогодишен тежък глад, може да повлияе на психологическото зреене. Кърмачетата и малките деца е по-вероятно да не го усетят“, казва Ли. Изследването е доказателство, че нашият генетичен състав може да се промени в отговор на средата, която ни заобикаля. Специалистите подозират, че гладът може да доведе до включване и изключване на определени гени. Това е процес, известен като ДНК деметилиране. Липсата на храна може да повлияе на процеса особено през първите две тримесечия от живота. Възможно е да продължи и през целия живот и така да се увеличи риска от депресия.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: besthealthmag.ca

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛеченияЛайфстайлЛюбопитноИсторияХранене при...Здравни съветиДиетиСпортНовиниСоциални грижиАлт. медицинаБотаникаПсихологияСнимкиВидеоТестовеАнкетиЗдравни проблемиИзследвания