Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Реакцията към стресови фактори при възрастните хора определя доколко ще е здрав мозъка им

Реакцията към стресови фактори при възрастните хора определя доколко ще е здрав мозъка им

Реакцията към стресови фактори при възрастните хора определя доколко ще е здрав мозъка им - изображение

Реакцията при типични ежедневни стресови ситуации, като чакането пред кабинета на лекаря или задръстванията по пътищата например, може да окаже влияние върху здравето на мозъка при възрастните хора. Ако те приемат прекалено емоционално подобни затруднения, това може да допринесе за отслабване на познанието, смятат от Орегонския държавен университет.

Изследователите, направили проучването, открили, че ежедневните емоции на хората и как те реагират на стресорите играят важна роля в когнитивното здраве. "Не самият стресов фактор, а самата реакция на човека предизвиква пораженията на мозъка", казва Робърт Ставски, доцент в Колежа по обществено здраве и хуманитарни науки към Орегонския университет и водещ автор на изследването.

Констатациите допринасят за нарастващия брой проучвания, насочени към ежедневния стрес като рисков фактор за нарушено психическо, физическо и когнитивно здраве. Състоянието на мозъка и познанието стават важни с настъпването на възрастта. Те спомагат за способността на човека да функционира в ежедневния живот и могат да отразяват заболявания, включително деменция и Алцхаймер. Резултатите от проучването са публикувани в Psychosomatic Medicine.

За целите на изследването учените проследили в продължение на две и половина години 111 възрастни, чиято възраст варирала от 65 до 95 г. На всеки 6 месеца те участвали в поредица когнитивни оценки за период от две седмици. Тогава участниците гледали две редици от числа и специалистите ги разпитали дали в редиците се появяват едни и същи числа независимо от реда. Предишни изследвания се свързват с колебанията в това колко бързо хората могат да направят това упражнение с намален психически фокус, също и с когнитивното стареене и риска от деменция, както и със структурни и функционални мозъчни промени, които отразяват лошото когнитивно здраве. 

Проследявайки всеки участник индивидуално, специалистите установили забележителни възрастови различия. За доброволците, които били в края на 70-те и до средата на 90-те си години, станало ясно, че са по-реактивни към стресови фактори, отколкото обикновено. Това влошава когнитивното им представяне.
За разлика от тях хората в края на 60-те и до средата на 70-те си години се справили по-добре. „Тези относително по-млади участници може да имат по-активен начин на живот, да са ангажирани с по-социална и професионална задача, което може да засили тяхното психическо функциониране“, казва Ставски.

Мнението на учените е, че възрастните хора трябва да са наясно с емоционалните си реакции към стресови събития и да проучат стратегиите за намаляване на напрежението, ако е необходимо. Така те ще запазят здравето на мозъка си и когнитивната си активност.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноПсихологияНовиниЛайфстайлБотаникаЗдравни съветиСоциални грижиХранене при...ЛеченияСпортАлт. медицинаСнимкиТестовеФизиологияПатологияОрганизацииИсторияКлинични пътекиИзследванияСпециалисти