Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Редовното практикуване на йога увеличава обема на мозъка

Редовното практикуване на йога увеличава обема на мозъка

Редовното практикуване на йога увеличава обема на мозъка	 - изображение

Редовното практикуване на йога при възрастни жени способства увеличаването на мозъка и по-точно с удебеляването на кората в областта на мозъка, с което се свързват когнитивните функции като памет и внимание.

Специалисти от Университета на Сао Пауло, Федералния университет ABC и други институции са направили съвместно проучване в посока въздействието на йогата върху структурата на мозъка в дългосрочен план. Участвали са 21 бразилки, практикуващи хатха йога и контролна група от 21 други жени. Доброволките са били на средна възраст около 60 години. Групата, практикуваща йога се е занимавала с това близо 15 години. Отделно всички жени са подбрани да отговарят на едно ниво по образование и анамнеза.

Първоначално участниците са били подложени на оценка на психическия статус, на скала на депресията на БЕК и са попълвали  въпросник за способността им да се грижат за себе си. Съобразени са височината и теглото на дамите. Втората част е била изследване с ядрено-магнитен резонанс, с което се е определяло дебелината на кората на мозъка. Това се изчислява на база минимално разстояние от границата между сивото и бялото вещество до границата между сивото вещество и цереброспиналната течност.

Резултатите са показали, че има съществена разлика между дебелината на мозъка на контролната група и на експерименталната група, състояща се в дебелината на периферната кора (областта, която отговаря за координиране на мисли и моторика).

Специалистите считат, че увеличението на дебелината на префронталната кора се дължи единствено на редовното практикуване на Йога. Отбелязва се, че жените от контролната група не са имали симптоми на депресия или други когнитивни нарушения. Затова изводите на учените са, че практикуването на йога води до структурни промени в мозъка и предотвратява вероятен когнитивен упадък.

Немалко предишни проучвания доказват, че практикуването на йога е полезно за здравето, подобрява концентрацията и паметта. Възрастни хора с когнитивни леки нарушения са покази значителен напредък при кратки програми от занимания с йога.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: LinkedInОще по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПсихологияЛюбопитноСпортСнимкиЛайфстайлНовиниСпорт и туризъмЗдравни съветиАлт. медицинаИнтервютаЗаведенияФизиологияЛеченияХранене при...ПатологияИсторияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияСпециалистиБотаника