Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Режимът на хранене 5:2 намалява рисковете за поява на сърдечносъдови заболявания

Режимът на хранене 5:2 намалява рисковете за поява на сърдечносъдови заболявания

Режимът на хранене 5:2 намалява рисковете за поява на сърдечносъдови заболявания - изображение

Умереното гладуване, при което приемаш нормално храна само пет дни в седмицата, намалява мазнините в кръвта по-бързо и понижава риска от появата на сърдечносъдови заболявания.

Изследователи от университета в Съри, Англия, направили първото по рода си проучване за влиянието на т.нар. диета 5:2 върху способността на организма да метаболизира и премахва мазнините и глюкозата след хранене. Те сравнили резултатите с ефекта от загуба на тегло, постигнат чрез по-конвенционален калориен режим на хранене.

Участниците в изследването били с наднормено тегло и имали за задача да изгубят 5% от него. Една част от доброволците трябвало да спазват режима 5:2, хранейки се нормално пет дни в седмицата, а през двата останали дни консумирали само 600 калории. Другата част от хората се подложили на ежедневна диета и поемали 600 калории по-малко на ден от очакваните изисквания за поддържане на теглото, което означава, че жените приемали 1400 калории, а мъжете – 1900.

Резултатите показали, че участниците, които спазвали режима 5:2, постигнали 5-процентната загуба на тегло за 59 дни. Доброволците от втората група достигнали същата цел след 73 дни. Само 27 души завършили проучването, като приблизително 20 на сто от общия брой на хората и от двете групи се отказали, защото не могли да изпълнят задачата си или не им понесла диетата.

Изследователите установили, че след загубата на тегло спазващите режима 5:2 изчистили мазнините по-ефикасно от останалите участници. С изненада учените открили разлики между диетите в с-пептида (маркер на инсулиновата секреция от панкреаса), въпреки че нямало разлика в манипулирането на глюкозата след хранене.

Друг положителен признак след спазването на умереното гладуване е понижаването на систоличното кръвно налягане. То намаляло с 9% при хората, подложили се на диетата 5:2, и само с 2% при доброволците, подложили се на ежедневната диета. Свалянето на систоличното кръвно налягане намалява натоварването на артериите, което от своя страна понижава честотата на сърдечните пристъпи и удари.

Този начин на хранене не е подходящ за всички. Специалистите подсказват, че ключът към успеха в диетата е намирането на подход, който може да се поддържа в дългосрочен план.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: fatclinics.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноФизиологияТестовеЗдравни проблемиПсихологияДиетиЛайфстайлАлт. медицинаИсторияХранене при...СнимкиСпортВидеоРецептиАнкетиНовиниЛеченияНормативни актовеИнтервютаЗаведенияБотаникаОрганизацииКалкулаториПроизводители