Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Силовите и аеробни тренировки помагат на болните от хронично бъбречно заболяване

Силовите и аеробни тренировки помагат на болните от хронично бъбречно заболяване

Силовите и аеробни тренировки помагат на болните от хронично бъбречно заболяване - изображение

Само 12 седмици аеробно и основаващо се на сила упражнение намалява симптомите и нивата на умора при пациенти с хронично бъбречно заболяване. Изследването е направено от екип от учени от болницата в Лестър и от едноименния университет, ръководени от проф. Алис Смит.

В проучването участвали 36 пациенти, които имали хронично бъбречно заболяване, но не били на диализа. Изследователите ги разделили на две групи, като доброволците от първата правили аеробни упражнения, състоящи се от ходене и колоездене. Пациентите от втората извършвали силови тренировки като преса за крака, заедно с аеробни упражнения. Всички трябвало да ги правят 3 пъти седмично, като постепенно трудността на упражненията се увеличавала.

Специалистите следели състоянието на участиците с помощта на въпросници, чрез който те трябвало да оценят по скала от 0 до 5 колко често и как им въздействат 11 различни симптоми върху живота им.
След известен период учените отчели намаление на неразположенията със 17%. Доброволците подобрили значително състоянието си на умора с от 10 до 16 на сто, а аеробното упражнение редуцирало задуха, който изпитвали, с 40 на сто, и сърбежа с 35 на сто. Силовите тренировки ги направили по-силни и добавили мускулна сила с 41%. Участниците споделили, че чувстват по-малко мускулни спазми и скованост.

"Пациентите с хронично бъбречно заболяване изпитват много неприятни симптоми, в това число умора и болка. Ние знаем, че като цяло упражненията подобряват нивото на физическа годност и сила, но досега имахме малко доказателства, че активността има значителен положителен ефект възху симптомите в тази група пациенти, както и върху качеството им на живот", казва д-р Том Уилкинсън.

За да се увеличат ползите за здравето, страдащите от хронично бъбречно заболяване трябва да правят както аеробни, така и силови тренировки. Освен подобрения в съня, изчезване на мускулните спазми и слабостта, се наблюдавали още подобрения в кръвното налягане, холестерола и кръвната захар.
Всеки, който има подобен проблем и иска да започне да тренира, трябва да се допита до личния си лекар.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: stanford.edu

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСоциални грижиСпортЛюбопитноКлинични пътекиЛайфстайлОрганизацииБотаникаПатологияИсторияНовиниЗдравни съветиПсихологияФизиологияОбразованиеЛеченияСнимкиДиетиНормативни актовеАлт. медицинаИнтервютаХранене при...АнкетиСпециалистиВидеоТестовеИзследванияЗаведенияНаправления в медицината