Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Системното недоспиване променя човешките гени

Системното недоспиване променя човешките гени

Системното недоспиване променя човешките гени - изображение

Системното недоспиване може да окаже сериозен ефект върху вътрешния начин на работа на тялото.

Твърдението е на британски учени, които са установили, че стотици гени се променят, когато човек спи по-малко от 6 часа дневно в продължение на една седмица.

Целта на изследването е била да се разбере как недоспиването променя човешкото тяло

По време на изследването учените са получили потвърждение на известни вече данни, свързани със здравните проблеми, до които води недоспиването – диабет, сърдечни заболявания, наднормено тегло и влошена мозъчна функция. Непълноценният сън променя над 700 гена, всеки от които, съдържащ своеобразни "инструкции" за изграждане на протеин.

Гените, чиято активност се повишава, произвеждат повече протеини, а това променя химията на тялото. В същото време се нарушава работата на естествения часовник на организма. По време на деня, заради повишената активност, някои гени се стопяват и избледняват. Нарушават се защитата на имунната система и начинът, по който организмът отговаря на наранявания и висок стрес.

"Безспорно сънят е от изключително значение за пълното възобновяване на тялото и за поддържането му във функциониращо състояние", заяви водещият на изследването проф. Колин Смит от Университета на Съри в Англия. По думите му няма как клетки да бъдат заменени с нови, тъй като това ще доведе до дегенеративни заболявания.

Много от хората преживяват повече от една седмица с по-малко от 6 часа сън, което означава, че промените в тялото на стотици хора поради недоспиване са много често срещан проблем в съвременното общество.

Снимка: El Alfa y la Omega

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиХранене при...Алт. медицинаСнимкиПсихологияЛайфстайлЛюбопитноФизиологияЛеченияНовиниСпортИсторияДиетиВидеоИзследванияБотаника