Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Спадът на смъртността от рак на гърдата се дължи главно на подобряване на лечението, смятат учени

Спадът на смъртността от рак на гърдата се дължи главно на подобряване на лечението, смятат учени

Спадът на смъртността от рак на гърдата се дължи главно на подобряване на лечението, смятат учени - изображение

Ненужно лечение на рак на над един милион жени е назначено в САЩ, без дори туморите да са достигнали до напреднала фаза.

Това става ясно от изследване, обхванало три десетилетия.

Третирането, на което са били подложени жените, е включвало тежки медицински интервенции - хирургически, радиология, хормонална терапия и химиотерапия, които е по-добре да се избягват, ако не са необходими.

"Ние стигнахме до извода, че мамографията открива тумори, които никога не биха се развили, за да провокират клинични симптоми при 1,3 милиона жени по време на период от 30 години преди 2008 г.", казват авторите на изследването.

Изследователите са анализирали епидемиологични данни за определяне на честотата на туморите на гърдата, открити в ранен стадий и поставената диагноза рак в напреднал стадий при жени над 40 години между 1976 и 2008 г.

Рутинната употреба на мамография в САЩ е удвоила броя на открития в ранен стадий рак на млечната жлеза, но процентът на жените, диагностицирани с рак в напреднал стадий, е намалял едва с 8%.

Според експертите при мамографиите не са открили ефективно напреднал рак, но паралелно с това има свръхдиагностицирани 70 000 жени през 2008 година. Учените също показват, че резкият спад на смъртността от рак на гърдата се дължи главно на подобряване на лечението, а не толкова на ранното откриване на тумори по този метод.

За Framar.bg:

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноИсторияГеографияСнимкиЛайфстайлПатологияВидеоЗдравни съветиИзследванияЗдравни проблемиАлт. медицинаЛеченияБотаникаЛичностиНаправления в медицинатаОткритияОрганизацииПсихологияСоциални грижиИнтервютаЗаведенияНормативни актовеКлинични пътекиСпециалистиАнкетиСпортДиети