Средиземноморската диета намалява риска от рак на гърдата

Вероятността да се разболеете от рак на гърдата намалява с 40%, ако спазвате средиземноморската диета, установиха учени от Маастрихтския университет. Те са стигнали до тези изводи след изследване, продължило 20 години, в рамките на което са наблюдавали начина на хранене на над 62 000 жени. С помощта на тази диета злокачественото заболяване на млечната жлеза, при което естрогенът не е катализатор на рака, може да се избегне, докато при другата му форма - естроген-зависимата, не оказва влияние.
Средиземноморският тип хранене включва най-вече консумирането на плодове, зеленчуци, белтъчини под формата на ядки и бобови растения, пълнозърнести продукти, риба и мононенаситени мазнини като зехтина. Приемането на бял хляб, червено месо, бял ориз,сладкиши и алкохол е почти нулево.
Годишно заболеваемостта от рак на гърдата се покачва с 1,8% в нашата страна. Средиземноморската диета оказва благотворно влияние при инсулинова резистентност и на хормоните, които участват в овулацията и управляват репродуктивното ни здраве.
По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: images.agoramedia.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВАРИТЕКС РЪКАВ ЗА ЛИМФЕДЕМ модел 952
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Рак на гърдата
- Препоръчителна диета за болни от рак на гърдата
- Сусаменото семе пречи на появата на рак на гърдата
- Средиземноморска диета: същност и 5-дневен хранителен план
- CA 15-3 туморен маркер
- Хормонална терапия за лечение на рак на гърдата
- Онколог: Видях с очите си ужаса от горещите вълни при пациентка с рак на гърдата
- Пришница обикновена
- "Смарт“ бомба от специални соли унищожава раковите клетки при рак на гърдата
- Протеинът ламинин предпазва растежа на туморните клетки в гърдата
Коментари към Средиземноморската диета намалява риска от рак на гърдата