Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Съединения в сорт ябълка предпазват кожата от стареене

Съединения в сорт ябълка предпазват кожата от стареене

Съединения в сорт ябълка предпазват кожата от стареене - изображение

Проучване установи, че сорт ябълка забавя стареенето, тъй като намалява оксидативния стрес в клетките. Отглежданият в Южна Италия вид Annurca има най-високи концентрации на фенолни съединения в сравнение с други разновидности на плода.

Изследователите тествали антиоксидантните ефекти и способността да забавя стареенето на този сорт в три експеримента. За да определят клетъчната жизнеспособност, учените смесили пивоварна мая с екстракт от ябълката Annurca. Това им позволило да наблюдават способността на клетките да създават микроколонии, използвайки дрождев екстракт пептон декстроза за едно денонощие.

Специалистите направили анализ на чувствителността към водородния пероксид, за да се оцени способността на екстракта да предпазва от оксидативния стрес. Процедурата включва подлагане на бързо разрастващи се клетки на различни количества водороден пероксид при 28 градуса по Целзий в продължение на 4 ч., след което преброили микроколониите.

При третия опит изследователите проучили митохондриалната морфология на клетките под флуоресцентен микроскоп след добавянето на плазмид pYX232-mtGFP (генетичен елемент, физически разделен от бактериалната хромозома).

Резултатите показали, че дозата от ябълков екстракт от 10 мг/мл има най-значително и положително въздействие по отношение на удължаването на клетъчната жизнеспособност дори след няколко дни на растеж. Същата доза повишава клетъчната преживяемост до третото разреждане и по-добре предпазва дрождевите клетки, които били изложени на водородния пероксид. Изводите от третия експеримент били, че броят на фрагментираните ядра се е понижил от 62,3% до 8,1% след тридневен растеж с 10 мг/мл екстракт от ябълка.

Учените заключават, че екстрактите от ябълки могат да удължат живота на дрождите и да намалят нивата на реактивните кислородни видове, защитавайки клетките от оксидативния стрес.

Проучването е публикувано в BMC Complementary and Alternative Medicine.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: istockphoto.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛайфстайлНовиниПсихологияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаРецептиХрани и ястияАлт. медицинаСнимкиДиети