Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Тежестта на симптомите при менопауза могат да предскажат сърдечни заболявания

Тежестта на симптомите при менопауза могат да предскажат сърдечни заболявания

Тежестта на симптомите при менопауза могат да предскажат сърдечни заболявания - изображение

Изследване сред 138 жени в менопауза твърди, че тежките симптоми на състоянието са свързани с появата на съдово стареене, което е основен рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания. Резултатите са публикувани в списанието на Северноамериканското дружество по менопауза.

Известно е, че преходът към състоянието е белязан от редица неблагоприятни ефекти върху здравето, включващи горещи вълни, депресия и съдово стареене. Последното се изразява във втвърдяване на артериите и ендотелна дисфункция. Насочвайки вниманието си към тези проблеми, които се появяват около едно и също време в живота на жената, учените искали да открият дали симптомите на менопаузата и депресията са свързани с коронарната деменция.

Резултатите от проучването потвърдили тяхната теория. По време на менопаузата артериалното втвърдяване и съдовата дисфункция са обвързани с по-чести и тежки симптоми на менопаузата и с по-ниско качество на живот. Специалистите не открили връзка с депресивните признаци.

Предишни изследвания установяват силна връзка между горещите вълни и повишения сърдечносъдов риск и смъртност. Докато те наблягат върху честотата на вълните, новото проучване открива, че тежестта на пристъпите на горещите вълни оказват по-голямо влияние върху втвърдяването на артериите и ендотелната дисфункция.

Жените в предменопауза и ранна менопауза са по-уязвими към сърдечносъдови заболявания. „С променливия и впоследствие намаляващ естроген по време на прехода е важно да се наблюдава настроението, кръвното налягане, мазнините, кръвната захар и телесната структура, защото се увеличава риска от натрупване на мазнини в коремната област", казва изпълнителният директор на Северноамериканското дружество по менопауза Джоан Пинкертън.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: medicalnewstoday.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниТестовеЗдравни съветиЛайфстайлЛюбопитноПсихологияСнимкиХранене при...ИсторияФизиологияЗдравни проблемиАлт. медицинаБотаникаЛеченияДиетиНормативни актовеПатологияСпециалистиСоциални грижиИнтервютаОрганизацииКлинични пътекиСпортЗаведения