Начало Здравна медиа Любопитно Отслабване и спорт Футболните тренировки понижават високото кръвно налягане

Футболните тренировки понижават високото кръвно налягане

Футболните тренировки понижават високото кръвно налягане - изображение

Хората с високо кръвно налягане могат да започнат да се занимават с футбол, който е толкова ефективен, както и медикаментите за понижаване на кръвното, информират специалисти от университета на Южна Дания.

Учените призовават да се обърне внимание на концепцията на футболния фитнес като добра алтернатива при високо кръвно налягане.

Специалистите са тествали този вид занимание при 31 жени на възраст между 35 и 50 години с повишено кръвно налягане. Трябвало е да участват в почасови тренировки два или три пъти на седмица в продължение на година. Оказало се е, че тренировките са повлияли положително на тяхното състояние. Кръвното налягане се е понижило средно с 9мм на живачния стълб, теглото също се е понижило с 3,1 кг., нивото на триглицеридите – на 0,3 ммола на литър кръв. При това масата на костите се е увеличила, както и показателите на физическа подготовка.

От получените резултати специалистите поясняват, че футболът е прекрасен начин за поддържане на добро кръвно налягане и за предотвратяване на редица други заболявания като сърдечносъдови заболявания и диабет, втори тип.

Според учените най-важното е човек да се фокусира не на изграждането на качествени показатели, а на социализацията с други играчи, на здравето и на веселието.

Снимка: Getty Images

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниЛюбопитноЗдравни съветиСнимкиХранене при...ИсторияАлтернативна медицинаФизиологияМедицински изследванияПроизводителиБотаникаЛайфстайлЛеченияСпорт и туризъмСпортТестове