Начало Здравна медиа Любопитно Нашето здраве Хората с по-силни сърца имат по-лоши симптоми при сърдечна недостатъчност

Хората с по-силни сърца имат по-лоши симптоми при сърдечна недостатъчност

Хората с по-силни сърца имат по-лоши симптоми при сърдечна недостатъчност - изображение

Пациентите със сърдечна недостатъчност попадат в две категории - тези с по-слаби и тези с по-силни, но с по-твърди сърца. Въпреки че конкретните органи имат различна изпомпваща сила, новите изследвания показват, че и двете групи страдат от физически и когнитивни увреждания след хоспитализация заради сърдечна недостатъчност. Изненадващо пациентите със силни сърца имат по-високи нива на депресивни симптоми и по-ниско качество на живот.

Много от леченията за сърдечна недостатъчност като медикаменти инхибитори, блокиращи ангиотензин-конвертиращия ензим, или бета-блокери и някои видове пейсмейкъри, са ефективни само при пациенти със слаби сърца, такива с така наречена намалена фракция на изтласкване (rEF). Това означава, че главната помпена камера на сърцето изтласква по-малка част от кръвта, отколкото би трябвало при всеки сърдечен удар. Сърдечната недостатъчност при пациенти със силно сърце, тези със запазена фракция на изтласкване (pEF), всъщност е най-честата форма на сърдечна недостатъчност при по-възрастни хора и е по-вероятно да засегне жените.

Гордън Рийвс и колегите му от Медицинско училище "Уейк Форест" и Медицинския център към университета "Дюк" анализирали данните на първите 202-ма пациенти, записани в текущото многоцентрово клинично проучване. Изследването имало за цел да определи ползата от рехабилитационните интервенции за по-възрастни пациенти, които се възстановяват от хоспитализация на сърдечна недостатъчност и за които е трудно да завършат видовете физическа активност, включени в традиционната сърдечна рехабилитация. Всъщност тези болни понастоящем са изключени от участие в сърдечна рехабилитация чрез СМS политика, тъй като има много малко предварителни изследвания при тях. Ранният базов анализ, представен в настоящия доклад, е първият, който разглежда разликите във физическата активност, слабостта, депресията между пациентите със запазена и намалена фракция на изтласкване.

Използвайки редица оценки, които са предимно от областта на гериатричната медицина, отколкото от кардиологията, изследователите установили, че и двата вида пациенти постигат еднакво лошо измерване на физическата способност като скорост на ходене, изправяне от седнало положение и издръжливост. Депресията и оценките за качество на живот обаче били постоянно по-ниски при пациенти със запазени изтласкващи фракции или по-силни сърца.

„Тези резултати показват, че трябва да направим повече, отколкото да облекчаваме сърцата на тези пациенти“, допълва Рийвс.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: eurekalert.org
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияПатологияЗдравни проблемиНовиниЛеченияХранене при...ЛюбопитноВидеоСнимкиКлинични пътекиБотаникаАлт. медицинаИстория