Глухарчето - жълтото лечебно чудо на природата
Глухарчето е считано от мнозина за досаден плевел в градината, а други се радват на симпатичните му жълти цветчета, надничащи от ливади, полянки и дори от пукнатини в тротоара.
Всъщност то е отлична храна и билка, помагаща за много състояния, а хубавото е, че всеки може да го намери навсякъде.
Глухарчето е богат източник на бета-каротин, който ние превръщаме във витамин А, а също така на витамин С, фибри, калий, желязо, калций, магнезий, цинк и фосфор.
Всички части на растението могат да се консумират - от корените до цветчетата.
Вижте за какво помага растението:
Подобрява храносмилането.
Глухарчето действа леко слабително, насърчавайки храносмилането, стимулира апетита и балансира естествените и полезните бактерии в червата.
Подпомага бъбреците.
Растението е диуретик и помага на бъбреците да се очистят от отпадъци, сол, и излишната вода. То също инхибира растежа на микробите в отделителната система.
Прочиства черния дроб.
Глухарчето доказано подобрява функцията на черния дроб, премахвайки токсините и възстановявайки хидратацията и електролитния баланс.
Бори се с рака.
Жълтото растение има антиканцерогенни свойства, забавяйки растежа на туморите и предотвратявайки разпространението им. Листата са особено богати на антиоксиданти и фитонутриенти.
Подобрява състоянието на диабетиците.
Последните опити с лабораторни животни показват, че глухарчето помага за регулиране на кръвната захар и нивата на инсулина.
Регулира високото кръвно налягане.
Тъй като е диуретик, глухарчето стимулира уринирането, а това понижава кръвното налягане. Фибрите и калият, намиращи се в него, също облекчават хипертонията.
Намалява лошия холестерол.
Проучвания върху животни показват, че глухарчето понижава нивата на лошия холестерол в кръвта.
Помага при проблеми с жлъчния мехур.
Глухарчето увеличава производството на жлъчен сок и намалява възпалението в мехура.
Бори възпаленията.
Глухарчето съдържа есенциални мастни киселини и фитонутриенти, които намаляват възпалението в тялото. Това може да облекчи болката и подуването в различни части на тялото.
Подсилва имунната система.
Проучвания на специалисти показват, че глухарчето стимулира имунната функция и се с микроби и гъбички.
Неговите листа, цветчета и корени са ядливи. Те имат леко горчив вкус, който може да бъде сведен до минимум чрез събирането им през есента или пролетта.
Готвенето пресича горчивия вкус, а листата са чудесно допълнение към сурови салати.
Стига да не сте алергични към растението, можете спокойно да го включите към менюто си и да се радвате на благоприятното му действие върху тялото.
| Прясно откъснатото растение се измива добре и се накисва за половин час в солена вода, след което се изплаква. Листенцата се нарязват на едро, за да се запазят витамините. Подправя се със сол на вкус, олио или зехтин, малко оцет или няколко капки лимон. Салатата става още по-силна, ако се прибавят пресни листа от коприва, иглика и киселец, обяснява билкарят. Копривата съдържа витамините А, В, Р, Е, К и желязо, затова е много подходяща при анемии и авитаминоза. Богата и на други микроелементи - калций, калий, манган, цинк, магнезий, мед. Игликата, известна като цветето на Христос освен витамин С съдържа и витамин А, действа освежаващо, разхубавяващо и успокояващо. Коренчетата Primula (латинското наименование на игликата, което показва, че тя разцъфтява първа на пролетните лъчи) помагат при трудно уриниране, подагра, шипове, бронхит и астма. Към пролетната салата може да прибавите няколко стръка зелен лук и магданоз. Украсете витаминозното блюдо с резенчета варено яйце, маслини или репички. Салатата е подходяща за вечерно блюдо, гарнирана с парче сирене. |
Коментари към Глухарчето - жълтото лечебно чудо на природата