Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Вкусът подсказва диагнози

Вкусът подсказва диагнози

Вкусът подсказва диагнози - изображение

Всеки човек има различни вкусови предпочитания, но обикновено се очертават тенденции към по-сладко, по-солено или по-горчиво. Именно влечението ни към даден вкус може да подскаже определена диагноза на организма, с която е добре човек да е наясно и да има предвид.

Вкусовото вманиачване може да разкрие доста за здравето на човек. Вижте за какво алармира то!

Сладко

Влечението кум сладко обикновено означава, че човек прекалява с работата и доста е натоварил нервната си система. Глюкозата, в която се преработва всичко сладко, активно участва в производството на стреса – адреналин. Това е и причината в умствено или нервно напрежение захарта да се изразходва бързо и тялото да се нуждае постоянно от нови дози. В тези моменти не е проблем човек да си угоди с нещо сладко, но не бива да прекалява и да се насочва към тежката артилерия като тортички, сладоледи, бонбони. Добър вариант са захаросаните фурми.

Солено
Постоянното желание за солени храни е сигнал за обострено старо възпаление или за почвата на нова инфекция в организма. Практиката показва, че това най-често се свързва с проблеми на отделителната система като простатит, цистит и други.
Пониженият имунитет също е предпоставка на страстта към солено.

Люто
Нуждата от подлютяване на храната може да издава сигнал, че любителят на люти чушлета и не само има ленив стомах, който бавно преработва храната и има нужда от стимул. Пикантните и люти подправки оказват благоприятен ефект на стомаха, стимулирайки храносмилането.
От друга страна влечението към пикантните храни може да има подсказва нарушение в липидния обмен, както и повишаване на лошия холестерол в кръвта. Лютивата храна разрежда кръвта, почиства съдовете и подпомага извеждането на мазнини от тялото. Затова и на хората, страдащи от хипертония, се препоръчва консумирането на чесън всеки ден. Но не трябва да се подценява лютата храна, защото в прекомерни количества дразни стомаха.

Горчиво
Влечението към горчиви храни е сигнал за интоксикация на организма след болест, която е недолекувана. Друга причина може да е затлачване на храносмилателната система.
Ако човек усети, ще склонността му към горчиво се увеличава, може да започне дни с разтоварващ режим за очистващ ефект.

Кисело
Киселото обикновено дава сигнал за понижена киселинност на стомаха. Тя от своя страна може да се дължи на гастрит, при който производството на стомашен сок не е достатъчен.
Киселата храна придава охлаждащо и укрепващо действие. Облекчава дискомфорта при настинка и повишената температура. Но трябва да се има предвид, че храната с кисел вкус повишава апетита.

Тръпчиво
Внезапния порив към тръпчиви храни като дренки или шипки означава, че защитните сили на организма са доста отслабнали и тялото се нуждае под подсилване.
Подобни храни подпомагат деленето на клетките на кожата, както и зарастването на рани. Подпомага отделянето на секрети при различни заболявания на дихателните пътища.
Трябва да се знае, че тръпчивата храна сгъстява кръвта, което е от съществено значение за хора, склонни към образуването на тромби, високо кръвно, разширени вени и някои сърдечни заболявания.

Леко, безсолно и сочно
Желанието за подобна храна по-често се проявява при хора с язва или гастрит на стомаха с повишена киселинност, при проблеми с жлъчката или черния дроб, при запек.
Тази храна действа успокоително на стомаха, потушава коликите и има разхлабващ ефект.

Има и хора, за които повечето храни са блудкави и безвкусни. Това означава, че проблемът вече е на психична основа или под влиянието на депресия с нарушени вкусови възприятия и е нужно да се потърси специализирана помощ.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: LiveShareTravel

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиНовиниРецептиЛайфстайлХранене при...Медицински изследванияСнимкиЛеченияАлтернативна медицинаКлинични пътекиЕ-тата в хранитеСпортОрганизацииНормативни актовеДиетиАнкетиИнтервютаЗаведенияБотаникаСоциални грижиПроизводители