Начало Здравна медиа Здравни новини АС реши: Новите критерии за отпускане на модерното лечение срещу хроничен вирусен хепатит С няма да бъдат прилагани

ВАС реши: Новите критерии за отпускане на модерното лечение срещу хроничен вирусен хепатит С няма да бъдат прилагани

ВАС реши: Новите критерии за отпускане на модерното лечение срещу хроничен вирусен хепатит С няма да бъдат прилагани - изображение

Върховният административен съд постанови да не бъдат прилагани новите критерии за отпускане на модерното лечение срещу хроничен вирусен хепатит С до окончателното приключване на делото за тяхната легитимност.

Решението на ВАС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок.

Съгласно новите правила за икономическа целесъобразност на Здравната каса скъпото лечение няма да е позволено на пациенти, на които им остава малко живот, макар да не е ясен критерият, по който ще се изчислява това. 

По думите на новия подуправител на НЗОК каса д-р Димитър Петров, Касата няма да се съобразява със своите собствени дискриминиращи критерии за отпускане на лекарства за хепатит С, докато не бъдат пренаписани и разширени, което ще се случи през месец март.

Срещу решението на Здравната каса се възпротивиха и пациенти, и специалисти, а недоволството стигна и до съда, като жалбоподателите, здравноосигурени пациенти с хроничен вирусен хепатит С, които бяха подкрепени от сдружение "Хепактив", са помолили съда за спешно решение, тъй като правилата влязоха в сила от 16 януари. Мнението на пациентите, че е изключително неясно и дискриминиращо по какъв начин ще се определят шансовете им за живот предварително, и то от чиновници, а не от медицински специалисти. 

В същото време модерната безинтерферонова терапия е първата по рода си в света, представяща реален шанс за пълно излекуване на заболяването, включително и когато е в напреднал етап. Терапията е скъпа, защото е иновативна и без алтернатива. По информация на "Дневник" са налични три продукта на цени от 40 до 80 хиляди лева на курс лечение, но те дават гаранция за излекуване, а това би спестило разходи и страдания от заболяването в дългосрочен план.

Според пациентските организации вече е договорена и цената на скъпото лечение и тя ще бъде доста по-ниска - в размер на 20 хиляди лева.

Снимка: offnews.bg

0.0, 0 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаНаучни публикацииСнимкиИсторияЛеченияСоциални грижиАнкетиНормативни актовеТестове