Начало Здравна медиа Здравни новини В България 110 хиляди души са инфектирани с вируса на хепатит C

В България 110 хиляди души са инфектирани с вируса на хепатит C

В България 110 хиляди души са инфектирани с вируса на хепатит C - изображение

Вече има открито лечение за хепатит, съобщи един от водещите специалисти в лечението на заболяването проф. Крум Кацаров от Военномедицинска академия.

"В световен мащаб между 130 и 170 милиона души имат хроничен хепатит С, в Европа около 15 милиона души живеят с хроничен HCV. По-голям процент заболеваемост е докладвана в Южна и Източна Европа. Приблизително 2,3 млн. от заразените с Хепатит С, са заразени и с HIV”, информира проф. Кацаров.

В България 110 хиляди души са инфектирани с вируса на хепатит C, като само около 0,5 процента от тях се лекуват. Заразените в нашата страна са два пъти по-рядко диагностицирани от средното в Европа. 20 процента от заразените развиват цироза на черния дроб.

През 2015 г. през системата на НЗОК за лечение са преминали 539 пациенти. Общата стойност на медикаментите, клиничната оценка и проследяването, която НЗОК е заплатила миналата година, е 10 079 633 лв.

По информация на националните консултанти НЗОК няма финансов ресурс да лекува новооткрито заразените с хепатит С, а с напредването на болестта разходите за лечение значително се повишават. По тази причина е нужно да се открият скритите вирусоносители сред населението и да се започне лечение на вече диагностицираните.

Снимка: medvestnik.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИнтервютаНаучни публикацииИсторияСнимкиЛечения