Начало Здравна медиа Здравни новини Депутатите изслушаха директора на Агенцията по лекарства

Депутатите изслушаха директора на Агенцията по лекарства

Депутатите изслушаха  директора на Агенцията по лекарства - изображение

Проф. Асена Стоименова, която оглавява Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) предостави подробна информация за действията на институцията по казуса с опасните медикаменти в Народното събрание.

Изслушването й беше поискано от депутата от БСП проф. Георги Михайлов. Според групата на левицата проблемът засяга много хора, а до момента няма информация за случая. След като стана ясно, че проф. Стоименова не може да дойде заради ангажименти, се наложи тя да бъде призована в НС както е и според правилника му.

Пред народните представители директорът на ИАЛ даде подробни обяснения за действията на екипа. Веднага след официалното съобщение от Испанската агенция, тя издава заповеди, с които биват блокирани партидите у нас към 14-те притежатели на разрешението за употреба. Уведомила е и всички институции, които имат отношение по този случай. В сайта на агенцията са публикувани списъците с лекарствата, които могат да се взимат вместо опасните.

И от парламентарната трибуна проф. Стоименова каза онова, което кардиолози обявиха преди дни. А то е, че няма нужда от паника и единственото, което хората трябва да направят, е да отидат при лекаря си.Тя допълни още, че няма категорични данни, че пирмесът на валсартан е в спрените продукти.

Според нея и този случай е потвърдил истинската необходимост от информационна система в здравеопазването. Директорът на ИАЛ даде пример с колегите си от Испания, на които е било много по-лесно при получаване на спешното съобщение, точно защото там съществува електронна здравна система.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: clinica.bg

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниНормативни актовеОрганизацииСоциални грижиЛайфстайлСнимкиЛюбопитноСпециалистиАнкетиЗдравни съветиИсторияПроизводителиАптекиЛеченияРецептиКлинични пътекиОткритияНаправления в медицинатаГеография