Начало Здравна медиа Здравни новини Доставката на онколекарства за българските пациенти е под потенциален риск

Доставката на онколекарства за българските пациенти е под потенциален риск

Доставката на онколекарства за българските пациенти е под потенциален риск - изображение

Компаниите членове на Българската Асоциация на търговците на едро с лекарства сигнализират за потенциален риск за достъп на онколекарства на пациентите в България. Това заявиха от Управителния съвет на БАТЕЛ.

С влизането в сила на определени разпоредби на Националния рамков договор за 2017 година и предимно през изминалия месец се е създала драматична ситуация при доставките на онкомедикаменти за пациенти на българския пазар.

Конкретно става въпрос за удължаването на сроковете за заплащане на онкомедикаментите от страна на касата с 30 дни. Това забавяне е на база проверки за спазване на въведеното изискване за обвързване на отчетното количество лекарствен продукт спрямо нормата тегло на пациента. С това търговците на едро за българския пазар са поставени в ситуация на безгласни кредитори. Те работят в ситуация на силно регулируем пазар, който ограничава до минимум тяхната надценка от една страна, а от друга им налага да кредитират болниците до момента, в който НЗОК им изплати извършените медицински дейности.

Към момента търговците на едро с онкомедикаменти не са спирали доставките на лекарства и добросъвестно се отнасят към онкопациентите в България предвид усложнените финансови условия и регламенти.

Въпреки това обаче Касата въвежда още едно едномесечно забавяне и се случва така, че сумата за задължения на всички болници, която е 513 млн. лв. по данни на МС до момента, да нарасне още повече. Това са действия, които нямат обяснение нито с контрола на разходваните средства, нито с ефикасността на управлявания бюджет, нито с грижата към българските пациенти според управителния съвет на БАТЕЛ.

Това е и причината компаниите членки на БАТЕЛ да отправят публичен глас и апел за преразглеждане на разпоредбите на НРД за тази година, отнасящи се до доставката на онкомедикаменти за българският пазар.

Те предупреждават, че не могат да гарантират редовното изпълнение за доставка на лекарствата, ако проблемът с остатъчния срок и плащанията не бъде решен.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: RUpor.info

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноИсторияНаправления в медицинатаВидеоСпециалистиНаучни публикацииЗаведенияАлтернативна медицинаКлинични пътекиОрганизацииМедицински изследванияНормативни актовеПрезентацииЛайфстайлСнимкиАнкетиЗдравни съветиАптекиПроизводителиЛеченияРецептиОткритияСоциални грижиГеография