Начало Здравна медиа Здравни новини Невинаги лекарствата са виновни за антибиотичната резистентност

Невинаги лекарствата са виновни за антибиотичната резистентност

Невинаги лекарствата са виновни за антибиотичната резистентност - изображение

Проблемът с разпространението на резистентността към антибиотици се основава не само на факта, че този вид лекарства биват използвани често, а и на това, че бактериите могат да получат полезна за себе си ДНК с резистентни гени и по друг начин. Например, в хода на борбата за пространство и ресурси едни бактерии убиват други и прибират остатъците от тяхното ДНК, в което съществуват и гените на антибиотичната резистентност.

Откритието е на учени от швейцарския университет в Базел. Те изследвали бактерията Acinetobacter baylyi, която е роднина на „иракската бактерия“, същата, която причинява сериозни инфекции в раните на американски войници, които се бият в Ирак.

Хищните бактерии Acinetobacter baylyi убиват съседите си, като ги инжектират с коктейл от токсични ефектори - молекули, които влияят на жизнената активност. От своя страна фрагменти от унищожената ДНК попадат и се натрупват във вътрешността на бактериите – убийци. Това плячкосване става за сметка на ацинетобактериите, които също са станали устойчиви на антибиотици.

Водещият изследовател на проучването професор Марек Баслер отбелязва, че същият процес може да възникне и при други патогенни бактерии. Например, тези, които причиняват холера или пневмония.

Изследването на швейцарските учени добива значимост особено имайки предвид, че в момента около 700 000 души в света умират всяка година именно в резултат на устойчиви към лекарствата инфекции, сред които туберкулоза, малария и ХИВ. А според прогнозите до 2050 г. боят им може да се увеличи с 10 милиона. От друга страна антибиотиците стават по-малко ефективни, а през последните три десетилетия са разработени твърде малко нови видове – едва един, два.

По статията работи: Гергана Караилиева

Източник: vesti.ru

5.0, 2 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниТестовеИсторияЛюбопитноЛеченияСнимкиКлинични пътекиБотаникаХранене при...Здравни съветиАлт. медицинаВидео