Начало Здравна медиа Здравни новини Нова ваксина против рак е показала 100% ефективност

Нова ваксина против рак е показала 100% ефективност

Нова ваксина против рак е показала 100% ефективност - изображение

Американски учени обявиха, че създадената от тях противотуморна ваксина, съчетана с дипровоцим е показала ефективност от 100% при лечение на меланома.

Изследванията на екипа са публикувани в списанието Proceedings of the National Academy of Sciences.

Проф. Дейл Бъджър от Изследователския институт Скрипс разяснява, че дипровоцимът активира имунитета. Под въздействието на комбинацията борбата с раковите клетки била много по-ефективна, тъй като имунната система разпознала туморните клетки и ги унищожила. Оказало се още, че тази комбинация предотвратя появата на рецидив.

В експеримента на учените участват 24 мишки, които имат агресивна форма на меланома. Всички те получават анти-PD-L1 терапия с препарати на основата на антитела. Разделили животните на три групи. На първата поставили противотуморната ваксина в комбинация с дипровоцима, при втората съчетали ваксината с други препарати, а последните осем мишки получили само ваксина.

Ваксината не се инжектира директно в тумора, а на животните били направени две интрамускулни инжекции с прекъсване от 7 дни. 54 дни след началото авторите отбелязват, че в първата група всички животни са живи. Във втората оцеляват 25%, а в последната нито една от мишките.

Учените тепърва ще търсят отговор на въпроса дали откритата от тях комбинация ще има същия ефект и при хората. Те вече уточняват времето за клиничните изпитания. По време на тях изследователите ще проверят и каква е ефективността на ваксината в комбинация с други препарати.

Редактор: Гергана Караилиева
Източник: vesti.ru

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияИсторияСнимкиВидеоСоциални грижиАнкетиЗдравни съветиАлт. медицинаЛайфстайлТестовеПатологияФизиологияБотаникаНормативни актовеИзследванияКлинични пътеки