Начало Здравна медиа Здравни новини Онкологични лекарства за 400 хиляди евро изчезнаха мистериозно от склад

Онкологични лекарства за 400 хиляди евро изчезнаха мистериозно от склад

Онкологични лекарства за 400 хиляди евро изчезнаха мистериозно от склад - изображение

Скъпи медикаменти за онкоболни пациенти на стойуност 400 хиляди евро  изчезнаха мистериозно от склад на дистрибуторска фирма за една нощ. Случаят е от 6 срещу 7 октомври, но собственикът на склада, е уведомил производителя едва на третия ден, а той е уведомил Агенцията по лекарствата едва след месец. Фирмата засега запазва мълчание по темата.

Разследващите органи имат съмнения за кражба или схема за незаконен износ.

За да стигне едно лекарство до крайния куповач, то преминава през следните стъпки: производителят продава медикаментите на дистрибутор, а той на аптеката. Във въпросния случай медикаментите изчезват мистериозно от склада на дистрибутора.

Това са скъпоструващи лекарства и не става въпрос за огромни количества. Цените са между 1 600 лв. и 7 000 лв. на опаковка. Но е интересен въпросът защо сме уведомени толкова късно от двете страни“, коментира доц. Асена Стоименова, изп. директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Според текущите закони дори липсващите лекарства да се окажат част от паралелен износ, това няма да се счита за престъпление. Проблемът се корени във формулировката на закона, според която Агенцията по лекарствата може единствено да уведоми европейските си партньори.

Право на законодателна инициатива има правителството и народните представители, и сигнализирам, че е необходима промяна в закона“, отбеляза главният прокурор на Република България Сотир Цацаров.

Ситуацията е крайно неприятна за пациентите, според които проблемът с паралелния износ ощетява предимно тях. От една страна медикаментите са изключително скъпи, от друга страна те не могат да се открият в търговската фармацевтична мрежа.

Дистрибуторът е съобщил, че е попълнил липсата и е доставил нови лекарства, за да няма последствия за пациентите.

По статията работи: Велина Неделчева
Източник: nova.bg
Снимка: diagnozujmy.pl

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноНаправления в медицинатаИсторияПсихологияНаучни публикацииСпециалистиВидеоАлт. медицинаЗаведенияОрганизацииКлинични пътекиИзследванияНормативни актовеПрезентацииЛайфстайлСнимкиАнкетиЗдравни съветиЛеченияПроизводителиАптекиРецептиОткритияСоциални грижиГеография