Начало Здравна медиа Здравни новини Прокуратурата ще проверява още 13 болници за безстопанственост

Прокуратурата ще проверява още 13 болници за безстопанственост

Прокуратурата ще проверява още 13 болници за безстопанственост - изображение

Нови 13 болници в страната ще бъдат проверени от прокуратурата заради безстопанственост в управлението им. Разследванията ще се извършват от Националното следствие и ще са под ръководството на Софийска градска прокуратура. Отделно МВР ще влезе на проверка в още 15 лечебни заведения, сред които са „Майчин дом“, „Св. Иван Рилски“ и „Шейново“. Резултатите от нея ще са готови след 2 месеца.

През март прокуратурата образува разследване за безстопанственост срещу УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ и още 6 болници в Бургас, Благоевград, Велико Търново, Русе, Попово и Кърджали. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова всички са били застрашени от фалит. Установени са нарушения като незаконно сключени договори между лечебните заведения за съвместна дейност, за отдаване под наем на апаратура, помещения и др.

Докладът от проверките в общинските и държавните болници, които самото Министерство на здравеопазването направи преди месец, вече е готов и прокуратурата разполага с резултатите от него. Именно те са провокирали новото разследване за безстопанственост срещу 13-те лечебни заведения. Само в столицата те са 7 – Пета многопрофилна болница за активно лечение, „Св. Анна“, „Проф. Иван Кирков“, ИСУЛ, Националната кардиологична болница, „Проф. Бойчо Бойчев“ и Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания. Останалите лечебни заведения в страната, които също ще подлежат на проверка, са в Стара Загора, Хасково, Шумен, Търговище, Видин и Разград.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: dariknews.bg
Снимка: balkanec.bg

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниСоциални грижиЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитно