Начало Здравна медиа Здравни новини Руски учени откриха как да се предотврати антибиотичната резистентност

Руски учени откриха как да се предотврати антибиотичната резистентност

Руски учени откриха как да се предотврати антибиотичната  резистентност - изображение

Бактериалната резистентност може да бъде блокирана чрез използването на малки протеини (пептидни инхибитори/блокиращи агенти). За откритието информират учени от Политехническия университет в Петербург в сътрудничество с Националния изследователски център на Института "Курчатов".

Специалистите разработват пептид, който е безвреден за хората и има способността да потиска ключовия катализатор на SOS-реакцията в бактериите. Те обясняват, че с времето бактериите мутират и придобиват нови свойства, с които устояват на антибиотици. Разработеният от тях агент обаче може да спре процеса на адаптиране на генетично ниво като блокира еволюцията на бактериите.

Разполагаме с изчислителен метод за проектирането на уникални пептиди, които са с биологично активна пространствена структура и максимална стабилност“, коментира водещият автор на изследването Александър Якимов.

Известно е, че много други държави също търсят методи за борба с бактериалната резистентност към антибиотици, но за сега неуспешно. През последните години се появяват все повече антибиотици, но тяхната активност постепенно се понижава. Това е от изключително значение за резултатите и трайността на едно бъдещо лечение.

Изобретението на руските учени може да подобри превенцията и терапиите при хора, животни и растения срещу инфекциозни заболявания. Очакванията са новият метод да намали тежестта и продължителността на болестите по света.

Наскоро руското правителство публикува стратегия за борбата с антибиотичната резистентност за периода до 2030 г. В нея са предвидени анализ на механизмите за развитие, устойчивост, подобряване на мерките за ограничаване на разпространението на патогени с антибиотична резистентност, системен мониторинг на разпространението, разработването на алтернативни методи за диагностика и лечение и разработването на антимикробни средства срещу инфекциозни заболявания.

Проучването е извършено с помощта на грантовете от Руската научна фондация и е публикувано в сп. Нуклеинови киселини.

По статията работи: Велина Неделчева
Снимка: spice4life.co.za0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниИсторияТестовеЛюбопитноЛеченияСнимкиБотаникаКлинични пътекиЗдравни съветиАлт. медицинаХранене при...Видео