Начало Здравна медиа Здравни новини Увеличава се броят на децата до 5-годишна възраст, които развиват диабет

Увеличава се броят на децата до 5-годишна възраст, които развиват диабет

Увеличава се броят на децата до 5-годишна възраст, които развиват диабет - изображение

През последните години се повишава броят на децата във възрастта от 0 до 5 г., които заболяват от диабет. Началникът на Първа детска клиника в УМБАЛ "Св. Марина" - Варна проф. д-р Виолета Йотова коментира, че не са се оправдали надеждите на специалистите отпреди 20-30 години болестта да се среща по-рядко.

По нейните думи темповете на диабета не са много бързи, но постепенни и отчетливи, особено във възрастовата група при най-малките. През последните десетилетия в цялата страна се наблюдава стабилно равнище на заболеваемостта по отношение на автоимунното заболяване. Всяка година увеличението е с близо 3 на сто. Във Варненска област от години броят на заболелите деца е около 40 на година, при малките до 5-годишна възраст има повишаване на случаите.

Специалистите се опасявали в началото на 2000 г., че диабет тип 2 ще се увеличи при децата до 18-годишна възраст, защото тенденцията на Запад била такава. Но тревогата според проф. Йотова не се оправдала и все още заболяването се среща по-рядко в тази възраст. Хората, които се разболяват от тип 2 в този период на живота си, са много по-малко от тези, които развиват диабет тип 1.

По статията работи: Ирина Тенева
Източник: focus-news.net
Снимка: laprensa.hn

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниОрганизацииЛюбопитноЗдравни съветиИнтервютаЛайфстайлХранене при...ИсторияСнимкиПатологияТестовеВидеоХрани и ястияАнкетиСпортДиетиБотаникаЛеченияИзследванияАлт. медицинаЗдравни проблемиСпециалистиПсихологияКлинични пътекиПроизводителиРецептиСоциални грижиОбразованиеЗаведенияНормативни актове