Начало Здравна медиа Здравни новини Учени възвръщат ерекцията на мъже чрез стволови клетки

Учени възвръщат ерекцията на мъже чрез стволови клетки

Учени възвръщат ерекцията на мъже чрез стволови клетки - изображение

Датски учени откриха как мъже, загубили ерекцията си, могат да си я възвърнат. За първи път са използвали стволови клетки за тази цел. Господата, подложили се на тази терапия, преди това са били оперирани от рак на простата и не са били в състояние да правят секс именно заради липсата на ерекция. В експеримента са участвали 21 мъже, като след инжектирането на стволовите клетки в пенисите им 8 са възстановили сексуалните си функции.

Клетките са взети от мастните тъкани на корема чрез липосукция. При нито един не се наблюдавали странични ефекти непосредствено след интервенцията и в продължение на една година след това. Мъжете възстановили ерекцията си 6 месеца след терапията със стволови клетки. При тези, които не страдали от инконтиненция (изпускане на урина), станало без помощта на лекарства от рода на виагра.

Въпреки малкият брой на участниците и скромните резултати, учените смятат, че този метод ще даде шанс и на други мъже, които не могат да получат ерекция по различни причини, например диабет.

По статията работи: Ирина Тенева
Снимка: biomedcentral.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитноЛеченияСпортЗаведенияЗдравни съветиАлтернативна медицинаЛайфстайлЗдравни проблемиФизиологияТестовеБотаникаХранене при...ИсторияНормативни актовеМедицински изследванияСпециалисти