Начало Здравна медиа Здравни новини Учени търсят по-добра лекарствена формула за овладяване на следродилно кръвотечение

Учени търсят по-добра лекарствена формула за овладяване на следродилно кръвотечение

Учени търсят по-добра лекарствена формула за овладяване на следродилно кръвотечение - изображение

Изследователи разработват по-безопасно лекарство за овладяване на следродилното кръвотечение в сравнение с прилаганото в момента. Слеродилното кръвотечение е водеща причина за смърт при жените по време на или след раждането. Много лекари от развитите страни ползват лекарството мизопростол, за да спасят повече родилки от смъртоносното кървене. Въпреки своята достъпност, медикаментът има опасни странични ефекти като маточни спазми, сърдечен удар, токсичност в мозъка и гръбначния стълб.

Разработката е дело на учени от Института „Бридж“ към Центъра за конвергентна биологична наука „Мичълсън“ в Южнокалифорнийския университет и от Националната лаборатория за ускоряване SLAC на американското Министерство на енергетиката, базирана в Станфордския университет. Те публикували труда си в Nature Chemical Biology.

С помощта на мощен рентгенов лазер изследователите създали 3D карта на структурата на клетъчния рецептор, който се свързва с лекарството мизопростол. Това е ключова стъпка за идентифициране на най-добрите потенциални молекули за разработване на медикаменти. „Разработването на по-нови терапевтични средства, които са по-селективни с тъканите, към които са насочени, ще бъде голям, въздействащ напредък в женското здраве“, коментира Реймънд Стивънс, ректор на Катедрата по биологични науки и химия в USC Dornsife.

Според УНИЦЕФ смъртността при родилките в световен план е намаляла средно до 216 смъртни случая на 100 000 живи раждания. Това се дължи на повишаване на информираността, на по-добра медицинска реакция и увеличен достъп до терапии.

Мизопростол, който се използва за контрол на стомашни язви или за предизвикване на раждане, принадлежи към клас лекарства, наречени простагландинови аналози. Наименувани са така, защото имитират лечебните простагландинови хормони. Те обикновено се задействат от заболяване или от нараняване. Мизопростолът се насочва към простагландиновия рецептор ЕР3, който контролира настъпването на раждането. „Човешкото тяло е изградено от няколко трилиона клетки и те трябва да имат връзка помежду си. Начинът, по който комуникират, е чрез тези рецептори, които се намират в клетъчната мембрана и предават сигнали в и извън клетките“, казва съавторът на изследването Алекс Батюк.

Повечето медикаменти, отпускани с рецепта, са предназначени за насочване на тези рецептори. Точен и подробен модел на взаимодействията между лекарствените молекули и рецепторите ще бъде от ключово значение за изследователите, за да разберат напълно въздействието на медикамента върху организма.

За да направят 3D модела, учените създали кристал на лекарствената молекула, която се свързва с рецептора. Когато лазерните рентгенови лъчи засияят върху кристала, те формират модели, които учените използват, за да реконструират и начертаят структурата. 3D моделът позволява на специалистите да провеждат компютърно моделирани тестове, които след това им помагат да определят кои са най-добрите лекарствени конфигурации за специфични здравни състояния или заболявания.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: medicalxpress.com
Снимка: pixabay.com

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

ИсторияЗдравни съветиЛюбопитноВидеоИзследванияБотаникаЛайфстайлНовиниСнимкиХранене при...ПсихологияСоциални грижиАлт. медицинаСпортОрганизацииПроизводителиКлинични пътекиЗаведенияСпециалистиЛеченияНормативни актовеАнкетиАптекиРецептиОткритияНаправления в медицинатаГеография