Начало Здравна медиа Здравни новини 29 октомври е Световният ден за борба с инсулта

29 октомври е Световният ден за борба с инсулта

29 октомври е Световният ден за борба с инсулта - изображение

На днешната дата отбелязваме Световния ден за борба с инсулта.
Мозъчно-съдовите болести са сред най-големите убийци на планетата, а страната ни е сред водещите по този параграф.

Годишно у нас се регистрират над 82 хиляди случая, от които 35 хиляди са мозъчен инсулт. За съжаление за много от пациентите с инсулт изходът е фатален, а преживелите често са с различна степен на инвалидност. Най-тежките случаи се нуждаят от допълнителна помощ и грижа както от семейството, така и от обществото. Между 25 и 50% от пациентите, прекарали инсулт, страдат от нарушения в говора.

Освен това коварното заболяване е втората причина за развитие на деменция. Инсултите покосяват дори деца, включително бебета. Всяка година близо 6 милиона души по света умират от инсулти, което е повече от СПИН, малария и туберкулоза, взети заедно.

Най-разпространеният симптом е внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръцете и краката, обикновено от едната страна на тялото. Още симптоми включват обърканост, трудност при говорене и разбиране, световъртеж, главоболие, припадъци.

Вижте някои полезни статии за това как бихме могли да избегнем инсулта:

1) Зехтинът пази от инсулт хората над 65 години

2) Доматен сок срещу инсулт

3) Бананът предпазва от инсулт

4) За да се предпазите от инсулт, не забравяйте рибата

5) Магнезият предпазва от инсулт

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С НОВИНАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЗдравни съветиЛюбопитноИнтервютаЛеченияКлинични пътекиСнимкиХранене при...ТестовеАлтернативна медицинаИсторияЗдравни проблемиПсихологияСпортЛайфстайлЗаведенияБотаникаМедицински изследванияОрганизацииСоциални грижиНормативни актовеСпециалистиГеографияДиетиАнкетиЛичностиНаправления в медицината