Начало Здравна медиа Здравни новини 350 милиона души в света страдат от редки болести

350 милиона души в света страдат от редки болести

350 милиона души в света страдат от редки болести - изображение

Заболяване или състояние, проявяващо се при по-малко от 1 на 2 хиляди души. Това е най-общата дефиниция на т. нар. редки болести, според която от тях в света страдат около 350 милиона души. В Европейския съюз засегнатите са около 30 милиона, а в България около 400 хиляди.

В 80 процента от случаите тези заболявания са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (вирусни или бактериални), алергии, както и фактори на околната среда. Едва 5 процента от известните на медицината приблизително 7 хиляди редки заболявания подлежат на лечение, а за всички останали се прилага поддържаща терапия, която повишава качеството и продължителността на живота на пациентите.

Поради недостатъчно научни познания по темата и липса на натрупани количествени данни, редките заболявания много често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. По данни на Световната здравна организация в продължение на десетилетия понякога, пациентите живеят без правилна диагноза, страдайки физически от усложнения и психологически поради факта, че не може да им бъде поставена диагноза.

Единственото решение на тези проблеми са научните изследвания, които дават надежда и на страдащите от редки болести, и на техните семейства. Именно работата на учените може да доведе до идентификация на непознати до момента заболявания и до увеличаване на разбирането на вече съществуващите.

Снимка: Altaynews

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ НОВИНАТА

НОВИНАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

НовиниЛюбопитно