Барбекюто и пърженето на висока температура удвоява риска от рак на бъбреците

Месото, приготвено на скара или пържено на висока температура, може да удвои риска от рак на бъбреците, предупреждават учени.
Ново проучване показва, че консумацията на много бяло или червено месо може да увеличи риска от развитие на болестта, но приготвянето му на открит огън или на висока температура при пържене прави опасността дори още по-голяма. Силното нагряване на месото прави химическа реакция, която създава химикали, наречени хетероциклични амини.
Експерти от Университета на Тексас смятат, че тези съединения увеличават риска от бъбречно-клетъчен карцином, най-често срещаната форма на рак на бъбреците при възрастните. Учените сравняват хранителния режим на 1350 души, половината от които, които наскоро диагностицирани с рак на бъбреците.
Техните резултати, публикувани в медицинското списание "Cancer", показват, че хората, поемащи най-много химикали, намиращи се в печеното и пърженото месо, са почти два пъти по-застрашени от развитие на болестта.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
НЕЗАЛЕПВАЩА ПОДЛОЖКА ЗА БАРБЕКЮ И ФУРНА HANDY ROAST
НовХАЙТМАН АЕРОЗОЛ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛА НА КАМИНИ, ФУРНИ И СКАРИ 400 мл
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!ЕКО БАЛАНС ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА 475 мг капсули * 30
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Анализ на урина
- Естествени средства за облекчаване на бъбречна болка
- Лепка
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Диета №7 - при остър нефрит
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Лечение на бъбречна недостатъчност
- Алтернативно лечение на бъбречни кисти
- Как и колко да варим различните видове месо
- Изследване на урея в кръвта
Коментари към Барбекюто и пърженето на висока температура удвоява риска от рак на бъбреците