Барбекюто и пърженето на висока температура удвоява риска от рак на бъбреците
Месото, приготвено на скара или пържено на висока температура, може да удвои риска от рак на бъбреците, предупреждават учени.
Ново проучване показва, че консумацията на много бяло или червено месо може да увеличи риска от развитие на болестта, но приготвянето му на открит огън или на висока температура при пържене прави опасността дори още по-голяма. Силното нагряване на месото прави химическа реакция, която създава химикали, наречени хетероциклични амини.
Експерти от Университета на Тексас смятат, че тези съединения увеличават риска от бъбречно-клетъчен карцином, най-често срещаната форма на рак на бъбреците при възрастните. Учените сравняват хранителния режим на 1350 души, половината от които, които наскоро диагностицирани с рак на бъбреците.
Техните резултати, публикувани в медицинското списание "Cancer", показват, че хората, поемащи най-много химикали, намиращи се в печеното и пърженото месо, са почти два пъти по-застрашени от развитие на болестта.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
ТРИ-БИО НАТУРАЛЕН ЕКО ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ГРИЛОВЕ И БАРБЕКЮТА 420 мл
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
СФД НУТРИШЪН ДИЕТИЧЕН СОС БАРБЕКЮ 460 г
НЕЗАЛЕПВАЩА ПОДЛОЖКА ЗА БАРБЕКЮ И ФУРНА HANDY ROAST
НовХАЙТМАН АЕРОЗОЛ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛА НА КАМИНИ, ФУРНИ И СКАРИ 400 мл
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Анализ на урина
- Естествени средства за облекчаване на бъбречна болка
- Алтернативно лечение на бъбречни кисти
- Как да си помогнем сами при възпаление на бъбреците
- Диета №7 - при остър нефрит
- Как и колко да варим различните видове месо
- Компютърна томография (КТ) на корем
- Лечение при пиелонефрит
- Лечение на бъбречна недостатъчност
- Трънка
Коментари към Барбекюто и пърженето на висока температура удвоява риска от рак на бъбреците