Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Дори стоенето близо до барбекюто носи риск от рак

Дори стоенето близо до барбекюто носи риск от рак

Дори стоенето близо до барбекюто носи риск от рак - изображение

Известно е, че яденето на месо, приготвено на скара, носи повишена опасност от рак, но нови изследвания показват, че и стоенето до самия грил също не е безобидно. Проучване, публикувано в Environmental Science & Technology, показва, че рисковият фактор не е вдишването на дима, а поемането на вредните химикали през кожата.

Готвенето на месо и други храни на висока температура може да доведе до отделянето на токсични вещества, наречени полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). За тях е установено, че причиняват генетични мутации, които могат да са причина за рак на белия дроб, пикочния мехур и кожата.

Когато месото, което се състои от мускулни и мазни тъкани, взаимодейства с топлина, аминокиселини, захари и други компоненти започват да реагират и да капят върху горещите въглища и повърхности. Така се образуват ароматните въглеводороди. Те от своя страна се пренасят обратно нагоре към храната чрез дима, който я обгръща. След това ПАВ се свързват с повърхността на храната и така повечето токсини навлизат в тялото ни, когато я поглъщаме.

Проучването е направено от китайски изследователи, които накарали доброволци да стоят на различно разстояние от скарата. В допълнение те изяли част от продуктите, приготвени върху барбекюто. Учените взели проби от урината им и я анализирали.

Резултатите показали, че хората, които яли от храната, имат най-много ПАВ в тялото си, докато контактът с кожата предложил изненадваща разлика в степента на излагане на канцерогените. Освен наличието на полициклични ароматни въглеводороди, загрятата мазнина се превръща в масло, което се трансформира в газова форма и отива в дима. Специалистите забелязали, че именно съдържащите се в дима съставки попиват в кожата и причиняват рак.

Според учените облеклото не предпазва кожата от дима. Те се опушват и човек, продължавайки да ги носи, позволява на ПАВ да навлизат в нея и така допълнително се увеличава риска. Изводът на изследователите е хората задължително да са покрити, докато са край скарата, и след това да си сменят дрехите.

Готвенето на месо при високи температури не само повишава опасността от рак, но и от високо кръвно налягане. В изследване, представено на срещата на Американската сърдечна асоциация, учени проучили 103 881 души. Те нямали признаци на диабет, сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане в началото на проучването. След 12 до 16 г. 37 123 участници вече имали оплаквания за хипертония.

Анализите разкриват, че хората, които ядат добре, леко и средно изпечено месо повече от 15 пъти месечно или всеки ден, повишават със 17% риска от появата на високо кръвно налягане в сравнение с онези, които консумират такава храна по-малко от 4 пъти месечно. Специалистите установили още, че хората, които предпочитат храната си добре приготвена, са 15% по-застрашени от високо кръвно налягане, отколкото тези, които харесват месото си недопечено.

Нашите открития предполагат, че избягването на готвенето с открит пламък и на висока температура може да помогне за намаляване на риска от хипертония при хората, които редовно консумират червено месо, риба или пиле“, казва водещият автор на изследването Ган Лиу.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: forbes.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЗдравни съветиЛюбопитноНовиниРецептиСнимкиХрани и ястияХранене при...ЛайфстайлСоциални грижиАнкетиНормативни актовеДиетиИсторияАлт. медицинаПатологияБотаникаЛеченияФизиологияИзследванияКлинични пътеки