Дори стоенето близо до барбекюто носи риск от рак
Известно е, че яденето на месо, приготвено на скара, носи повишена опасност от рак, но нови изследвания показват, че и стоенето до самия грил също не е безобидно. Проучване, публикувано в Environmental Science & Technology, показва, че рисковият фактор не е вдишването на дима, а поемането на вредните химикали през кожата.
Готвенето на месо и други храни на висока температура може да доведе до отделянето на токсични вещества, наречени полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ). За тях е установено, че причиняват генетични мутации, които могат да са причина за рак на белия дроб, пикочния мехур и кожата.
Когато месото, което се състои от мускулни и мазни тъкани, взаимодейства с топлина, аминокиселини, захари и други компоненти започват да реагират и да капят върху горещите въглища и повърхности. Така се образуват ароматните въглеводороди. Те от своя страна се пренасят обратно нагоре към храната чрез дима, който я обгръща. След това ПАВ се свързват с повърхността на храната и така повечето токсини навлизат в тялото ни, когато я поглъщаме.
Проучването е направено от китайски изследователи, които накарали доброволци да стоят на различно разстояние от скарата. В допълнение те изяли част от продуктите, приготвени върху барбекюто. Учените взели проби от урината им и я анализирали.
Резултатите показали, че хората, които яли от храната, имат най-много ПАВ в тялото си, докато контактът с кожата предложил изненадваща разлика в степента на излагане на канцерогените. Освен наличието на полициклични ароматни въглеводороди, загрятата мазнина се превръща в масло, което се трансформира в газова форма и отива в дима. Специалистите забелязали, че именно съдържащите се в дима съставки попиват в кожата и причиняват рак.
Според учените облеклото не предпазва кожата от дима. Те се опушват и човек, продължавайки да ги носи, позволява на ПАВ да навлизат в нея и така допълнително се увеличава риска. Изводът на изследователите е хората задължително да са покрити, докато са край скарата, и след това да си сменят дрехите.
Готвенето на месо при високи температури не само повишава опасността от рак, но и от високо кръвно налягане. В изследване, представено на срещата на Американската сърдечна асоциация, учени проучили 103 881 души. Те нямали признаци на диабет, сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане в началото на проучването. След 12 до 16 г. 37 123 участници вече имали оплаквания за хипертония.
Анализите разкриват, че хората, които ядат добре, леко и средно изпечено месо повече от 15 пъти месечно или всеки ден, повишават със 17% риска от появата на високо кръвно налягане в сравнение с онези, които консумират такава храна по-малко от 4 пъти месечно. Специалистите установили още, че хората, които предпочитат храната си добре приготвена, са 15% по-застрашени от високо кръвно налягане, отколкото тези, които харесват месото си недопечено.
„Нашите открития предполагат, че избягването на готвенето с открит пламък и на висока температура може да помогне за намаляване на риска от хипертония при хората, които редовно консумират червено месо, риба или пиле“, казва водещият автор на изследването Ган Лиу.
Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: forbes.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СФД НУТРИШЪН ДИЕТИЧЕН СОС БАРБЕКЮ 460 г
ТРИ-БИО НАТУРАЛЕН ЕКО ПРЕПАРАТ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА ГРИЛОВЕ И БАРБЕКЮТА 420 мл
НЕЗАЛЕПВАЩА ПОДЛОЖКА ЗА БАРБЕКЮ И ФУРНА HANDY ROAST
НовВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ВИНО ДАРОБАС ПИНО НОАР ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
ОЗОНАТОР ЗА ПРЕЧИСТВАНЕ НА ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ TQ-D34
Безплатна доставка за България!СТАТИЯТА е свързана към
- Знаете ли, че...
- Цитонамазка (ПАП-тест) и течно-базирана цитология
- Как и колко да варим различните видове месо
- Хирургично отстраняване на матката (Хистеректомия)
- Лекува ли витамин В17 рак?
- Хирургично отстраняване на лимфни възли
- Извара и ленено масло – рецептата на д-р Будвиг срещу рака
- Известната в целия свят рецепта с лимон и сода против рак и още практически съвети
- Как гладът убива рака
- БЦЖ ваксина
- Билки и билкови рецепти при онкологични заболявания
Коментари към Дори стоенето близо до барбекюто носи риск от рак