Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... В някои хранителни добавки могат да се открият потенциално опасни лекарства

В някои хранителни добавки могат да се открият потенциално опасни лекарства

В някои хранителни добавки могат да се открият потенциално опасни лекарства - изображение

Изследователи установиха, че потенциално опасни фармацевтични продукти се откриват в хранителни добавки, а не са изписани на етикетите им. Непозволените вещества могат да бъдат намерени в така наречените естествени продукти, предназначени за загуба на тегло, за трупане на мускули или за подсилване на либидото.

Проучването е извършено от Калифорнийския отдел по обществено здраве в Сакраменто. Учените взели данните от Центъра за оценка на лекарствата и изследователска дата база, както и от Агенцията за контрол на храните и лекарствата относно замърсените търгувани продукти и диетични добавки. Екипът, ръководен от Мадхур Кумар, идентифицирал 776 непозволени добавки в базата данни от 2007 до 2016 г.

За да се добие ясна представа за проблема, специалистите посочват изследване, публикувано през 2015 г., в което се казва, че употребата на хранителни добавки е свързана с 23 000 посещения на спешни отделения и с 2000 ежегодни хоспитализации.

В настоящото проучване 45,5% от продаваните като помощни средства за сексуална мощ имат непозволени съставки, 40,9% за загуба на тегло и 11,9% за увеличаване на мускулната маса. Те съдържат силденафил, който е активна съставка на виаграта, анаболни стероиди или стериодни вещества, както и сибутрамин, който е част от активното вещество на медикамент, предписван за отслабване. Но той вече е изтеглен от пазара заради причинявани от него инсулти и други сърдечносъдови заболявания.

Д-р Луис Арън, професор по метаболитни изследвания и директор на Център за контрол на теглото към Weill Cornell Medicine в Ню Йорк, коментира, че не е изненадан от резултатите в изследването. „Няма доказателства, че продуктите, които се продават без рецепта, помагат за загубата на тегло, а онези, които наистина действат, имат висок риск за фалшифициране, както твърдят от Агенцията за контрол на храните и лекарствата“, допълва той.

Според специалиста друга опасност е в тези „подправени“ добавки да има комбинация от различни съставки, които да добавят фармакологичен ефект. „За съжаление хората искат да вярват, че тези неща работят и нямат страничен ефект“, казва Арън.

Специалисти се обединяват около становището, че замърсените добавки са много трудни за регулиране, тъй като те често се продават в интернет. Мнението им е, че това, което учените от Калифорния открили, е само върха на айсберга.

Председателят на Асоциацията на природните продукти Дейниъл Фейбрикан твърди, че повечето добавки са поне толкова безопасни, колкото и медикаментите, одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Една и съща система контролира безопасността на добавките и на медикаментите, след като са одобрени от Агенцията. Фейбрикан съветва хората да следят за издайнически знаци. „Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина или ако обещава голяма загуба на тегло и други подобни, това е червено флагче. Внимавайте и за продукти, чиито етикети са на двойни езици“, завършва специалистът.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: reuters.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияНовиниИсторияИнтервютаЛюбопитноСпортСнимкиЗдравни съветиЛеченияПроизводителиАлт. медицинаНормативни актовеОткритияБотаникаЛайфстайл