Гладуването води до промени в тялото на молекулярно ниво
В повечето органи на човешкото тяло настъпват значителни и системни промени по време на продължителни периоди на гладуване, показва проучване, осъществено от учени от Изследователския институт за прецизно здравеопазване в Университета „Куин Мери“, Лондон, Великобритания. Изследването е реализирано заедно с колеги на английските учени от Норвежкото училище по спортни науки.
Проучването
Това е поредното изследване, посветено на темата за гладуването и за ползите от него за здравето на хората. Факт е, че то има своята дълга история и е част от множество религии и култури. Практикува се от столетия за лечение на заболявания, като например, епилепсията и ревматоидния артрит. В продължение на хилядолетия хората развиват способност да оцеляват без да приемат храна за дълго време.
„Оцеляването по време на дълги периоди без храна е оформило човешката еволюция. И в древните, и в модерните общества продължителното гладуване е практикувано от милиарди хора по света за религиозни цели, използвано е за лечение на заболявания като епилепсия, а наскоро стана популярно и като начин за отслабване. Но все още имаме много ограничено разбиране за системните адаптации“, отбелязват авторите в статията по темата, публикувана в списание Nature Metabolism.
Във времето, когато човек гладува, тялото променя както източника, така и вида на енергията като преминава от приема на калории към използването на собствените си мастни резерви. Малко се знае обаче затова как тялото реагира на продължителното лишаване от храна и какви може да са последиците за здравето.
Директорката на Изследователския институт за прецизно здраве проф. Клаудия Ланенберг, която е и ръководител на проучването, пояснява, че новите технологии позволяват в настоящата научна разработка за бъдат измерени хилядите протеини, които циркулират в кръвта. Точно те предоставят възможност за системното изследване на молекулярните адаптации към гладуването при хората.
>>>Сухият пост от изгрев до залез слънце намалява риска от сърдечносъдови заболявания и рак
В експеримента участват 12 души (пет жени и седем мъже), които в продължение на седем дни не приемат храна и са само на вода. Всички те са напълно здрави. Всеки ден екипът наблюдава отблизо доброволците. Целта е да бъдат регистрирани промените в нивата на около 3000 протеина в кръвта им по време и след гладуването.
Смисълът е, че когато идентифицират кои протеини участват в реакцията на тялото, след това учените са в състояние да предвидят какви са потенциалните здравни резултати от продължителното гладуване чрез интегрирането на генетична информация.
Резултатите
Учените наблюдават как тялото превключва източните на енергия и преминава от глюкоза към мазнините, които съхранява през първите два или три дни от гладуването. Доброволците губят средно 5,7 килограма мазнини и обща маса. Когато се хранят в продължение на три дни лед гладуването, теглото не намалява – загубата му е почти изравнена, но мастната маса става.
Учените наблюдават как тялото претърпява отчетливи промени в нивата на протеини три дни след гладуването, което показва реакцията на цялото тяло към пълното ограничаване на калориите. Един на всеки три измерени протеина се променя значително по време на гладуването във всички основни органи. И това се случва при всички доброволци. Екипът установява още, наличието на белези, отличителни за гладуването, които надхвърлят загубата на тегло. Става дума за промени в протеините, които изграждат поддържащата структура на невроните в мозъка.
„Ние за първи път можем да видим какво се случва на молекулярно ниво в тялото, когато постим. Когато гладуването се извършва по безопасен начин, е ефективно средство за отслабване. Нашите резултати предоставят доказателства за ползите за здравето от гладуването извън загубата на тегло и те бяха видими само три дни след пълното ограничаване на калориите. Това по-късно отколкото смятахме“, обяснява проф. Клаудия Ланенберг.
Авторите подчертават, че откритията им са основа на знанието, свързано с отговор на въпроса защо гладуването се използва при определени състояния, за лечението на някои от тях то може да бъде полезно, но не може да се прилага за пациенти с влошено здраве.
>>>Как гладуването намалява честотата на гърчове при епилепсия
„Надяваме се, че откритията ни могат да предоставят информация защо гладуването е полезно в определени ситуации, а това би могло да се използва за разработването на лечения“, подчертават учените и уточняват, че предоставят пътна карта за бъдещи изследвания, които да доведат до терапии, включително и за хора, които не могат да гладуват по медицински причини.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Фастинг (периодично гладуване): видове, ползи, рискове
- Как да преминем правилно от гладуване към нормално хранене
- Д-р Емилова: За много от пациентите ми гладуването е ново начало
- Гладуване при диабет: Какви са ползите и рисковете от ограничения прием на храна
- Един ден глад укрепва имунитета ни
- Здравословното гладуване - древната тайна за контрол върху тялото
- Как гладуването намалява честотата на гърчове при епилепсия
- Стягане на кожата след отслабване
- Диета, имитираща гладуване
- Периодичното гладуване подобрява метаболизма, ако се следват циркадните ритми на организма
Коментари към Гладуването води до промени в тялото на молекулярно ниво