Начало Здравна медиа Любопитно Знаете ли, че... Да се започва училище и работа преди 10 сутринта е "изтезание за организма"

Да се започва училище и работа преди 10 сутринта е "изтезание за организма"

Да се започва училище и работа преди 10 сутринта е "изтезание за организма" - изображение

Наложеното в обществото правило да се започва училище и работа преди 10 часа сутринта е "изтезание за организма". Твърдението е на учени от Института за сън и циркадна неврология към Оксфордския университет.

Мнението на екипа е, че за да сме истински продуктивни, началото на учебните занятия и на работното време не трябва да е преди 10 часа. 

"Ежедневните биоритми на възрастния човек са в пълно противоречие с обичайната схема на работа - от 9 до 17 часа., до навършването на 55 години", обяснява ръководителят на изследването д-р Пол Кели от Института. По думите му същото се отнася и за децата и юношите, чийто организъм не може да функционира правилно, ако детето по принуда става твърде рано.

"В периода от 18 до 20-годишна възраст събуждането и заспиването стават с близо 3 часа по-късно от наложените в обществото. Но това е съвсем естествено и не може да се бъде контролирано", пояснява още д-р Кели. Според него основната причина хората да се будят с помощта на будилник е невъзможността да се събуждат по естествен начин във времето – когато вече са се наспали, отпочинали и готови за старт на деня.

Мнението на изследователите е, че децата до 10-годишна възраст трябва да започват училище в 8:30, до 18-годишна възраст - в 10 часа, а след навършване на 18 - в 11 часа. От друга страна, работното време трябва да стартира в 10 часа, а след навършване на 55 години - в 9.

Препоръките на учените са подкрепени и със солидни научни доказателства.

Според Националната фондация за съня през периода на юношеството хормонът мелатонин, който регулира вътрешния часовник, започва да се произвежда около 23 часа. Процесът приключва късно сутринта и по тази причина ни е трудно да ставаме рано.

"Ние сме общество, страдащо от остър недостиг на сън, но възрастовата група от 14 до 24 години страда от липса на сън много повече в сравнение с другите групи. Това е сериозна заплаха както за физическото и психическото здраве, така и за настроението и способността ни за учене", обяснява д-р Кели.

По думите му недостигът на сън е проблем с международен обхват, а наложената система за ранно ставане причинява сериозна вреда не само на здравето, но и на образователната система.

Снимка: Hypno-Haven

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиЛеченияАлтернативна медицинаХранене при...ПсихологияСнимкиСпортНовиниДиетиМедицински изследванияИсторияБотаника