Диетичните напитки увеличават с 60% риска от чернодробна стеатоза

Консумацията на една кутийка диетична сода дневно увеличава риска от неалкохолна стеатоза (омазняване на черния дроб) с 60%, а на една подсладена напитка – с 50%, сочи проучване.
Неалкохолната стеатоза е състояние на омазнен черен дроб при хора, които (почти) не употребяват алкохол. Увреждането може да прилича на омазняването при алкохолиците и крие риск от цироза или рак на черния дроб. Заболяването е известно още като чернодробна стеатоза, свързана с метаболитна дисфункция, и е една от водещите причини за рак на черния дроб. Броят на пациентите с чернодробното нарушение в САЩ се е увеличил с 50% през последните три десетилетия. |
Водещият автор на изследването Лихе Лиу от катедрата по гастроентерология към китайския университет Soochow пояснява: „Напитките със захар отдавна са заклеймени като вредни, докато техните „диетични“ алтернативи се смятат за здравословни. Нашето проучване обаче показва, че, въпреки ниското или нулево съдържание на захар, те увеличават риска от чернодробна стеатоза, свързана с метаболитна дисфункция, дори ако консумацията е ограничена до една напитка дневно.“
Консумацията на диетични напитки се свързва и с повишен риск от смърт вследствие на чернодробна болест, сочи друго проучване. Според Лиу е време да се преразгледа ролята на този вид напитки в диетичното хранене и връзката им с чернодробното здраве.
Изследване върху ролята на диетичните и подсладените напитки за чернодробното здраве
Настоящото изследване обхваща почти 124 хиляди здрави доброволци, включени в британската UK Biobank. Видът и честотата на консумираните напитки се оценяват с помощта на 24-часов хранителен въпросник, попълван неколкократно за период от 10 години.
Учените установяват още, че участниците, които заменят с вода подсладените напитки, успяват да намалят риска от чернодробното заболяване с близо 13%, а онези, които заменят с вода диетичните, го намаляват с 15%. Преминаването от подсладени на диетични напитки, или обратно, не повлиява на степента на риска.
Заключенията на екипа подкрепят теорията, че „диетичните храни и напитки вредят на черния дроб и могат да причинят неалкохолна стеатоза“, уточнява Саджид Халил, професор по гастроентерология от Медицинското училище към Станфордския университет в Калифорния.
"И напитките със захар, и техните алтернативи са опасни за черния дроб в дългосрочен план. Затова е по-добре да пием вода и напитки, които не съдържат какъвто и да било подсладител“, допълва Халил.
» Подсладените напитки увеличават риска от рак на устната кухина при жените |
Защо подсладените и диетичните напитки вредят на черния дроб
Високото съдържание на захар води до по-големи пикове на кръвната глюкоза и инсулина, което от своя страна причинява напълняване. Голямото количество захар е предпоставка за по-бързо омазняване на черния дроб.
Въпреки че съдържат малко калории, диетичните напитки също вредят на черния дроб. „Те променят чревния микробиом, влияят на чувството за ситост, подтикват ни да консумираме повече сладки храни и дори стимулират производството на инсулин“, предупреждава Лиу. Тя препоръчва консумацията на вода поради няколко причини – хидратира тялото, без да нарушава метаболизма, създава усещане за ситост и подобрява метаболитната функция.
Diet and sugary drinks raise risk of common liver disease by up to 60%, new research finds: https://edition.cnn.com/2025/10/06/health/diet-sugary-soda-fatty-liver-cancer-wellness
-
Приемането на по-големи количества зелени листни зеленчуци може да предотврати омазняване на черния дроб
-
Антимикробната съставка триклозан в сапуна води до стеатоза на черния дроб при мишки
-
Съществува връзка между диабета и чернодробната стеатоза
-
Витамин Е може да подобри чернодробната функция при стеатохепатит
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- Клинична патология на стеатоза на черния дроб
- Пробиотиците предпазват черния дроб
- Хранене при стеатоза (затлъстяване) на черния дроб
- Съществува връзка между диабета и чернодробната стеатоза
- Витамин Е може да подобри чернодробната функция при стеатохепатит
- Приемането на по-големи количества зелени листни зеленчуци може да предотврати омазняване на черния дроб
- Консумирайте японска мушмула срещу чернодробна стеатоза
- Антимикробната съставка триклозан в сапуна води до стеатоза на черния дроб при мишки
- Експериментално лекарство е ефективно при стеатохепатит
- Консумирайте джинджифил за пречистване на черния дроб и предотвратяване на чернодробната стеатоза
Коментари към Диетичните напитки увеличават с 60% риска от чернодробна стеатоза