Начало Здравна медиа Любопитно Грижа от природата Екстрактът от орехови листа подобрява качеството на сперматозоидите

Екстрактът от орехови листа подобрява качеството на сперматозоидите

Екстрактът от орехови листа подобрява качеството на сперматозоидите - изображение

Мъжете с проблеми с фертилността могат да подобрят качеството на сперматозоидите си по естествен път с помощта на орехови листа. Изследване, публикувано в Journal of Complementary and Integrative Medicine, излага научни доказателства за ефективността им.

Учени от Федералния технологичен университет в Акуре, Нигерия, проучили въздействието на водния екстракт от орехови листа върху мъжката плодовитост. Направили своя експеримент върху 25 мишки, които разделили в 5 групи. Първата послужила като контролна, във втората гризачите получили стандартно лечение срещу безплодие, което се изразява в прием на кломифен цитрат. В останалите три групи животните получили екстракт от орехово листо в дози от 50 мг на килограм тегло, 500 мг/кг и 1000 мг/кг телесно тегло. Мишките трябвало да приемат екстракта в продължение на 21 дни.

Специалистите отчели, че екстрактът значително увеличава теглото на тестисите и това на епидидима (надсеменник). Екстрактът от орехови листа съществено повишава нивото на серумния тестостерон, на лутеинизиращия и фоликулостимулиращия хормон, както и броя на сперматозоидите, тяхната подвижност и жизнеспособност. Изследователите установили, че намалели много аномалиите на мъжките полови клетки.

Благоприятните ефекти се повишавали с увеличаването на дозата. Най-високата – 1000 мг на кг телесно тегло, показва доста по-значителен ефект от стандартното лекарство. По тази причина учените заключават, че листата от орехи имат свойството да спомагат за производството на качествени сперматозоиди.

Редактор: Ирина Тенева
Източник: naturalnews.com
Снимка: pixabay.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС СТАТИЯТА

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияЛюбопитноЗдравни съветиРецептиНовиниЛайфстайлФизиологияТестовеСнимкиЛеченияИзследванияСоциални грижиИсторияХрани и ястияХранене при...ДиетиБотаника