Здравословното хранене е възможно и през зимата

Всяка година след Коледните и Новогодишните празници теглото ни се повишава с поне два-три килограма. Българинът се съобразява с християнския календар, когато става дума за отрупана трапеза, но често пропуска постите.
Как да се храним правилно през зимата, когато заради студеното време си стоим повече вкъщи, т.е. нямаме достатъчно физическа активност, присъствието на плодове и зеленчуци в храната ни намалява, а и отвсякъде ни дебнат вируси? Не е ли опасно прилагането на диета в този сезон, което би снижило имунитета ни и би направило организма ни податлив на простудните заболявания? На въпросите ни отговаря д-р Росица Николова от Регионална здравна инспекция - Стара Загора.
Добрата зимна диета
Тя трябва да бъде съобразена с основните принципи на здравословното хранене - прием на разнообразна и пълноценна храна - плодове и зеленчуци, хляб и други пълнозърнести продукти, нискомаслени мляко и млечни произведения, нетлъсто месо, риба, яйца, бобови храни. С глобализацията на пазара вече не можем да се оплакваме, че няма откъде да се снабдим с пресни плодове и зеленчуци. Освен традиционните ябълки, пазарът ни предлага портокали, мандарини, грейпфрут и киви на достъпни цени. Килограм от тях не е по-скъп от цената, на която излиза един буркан от традиционния компот, в който витаминното съдържание на плодовете е намалено, а за сметка на това е добавена много захар. Освен малко по-скъпите домати и краставици, можем спокойно да сложим в менюто си зеле, черна и бяла ряпа, моркови, гъби, лук, праз, чесън и дори някои нетрадиционни за българската кухня зеленчуци като брюкселско зеле, броколи, китайско зеле, аспержи, артишок, които се предлагат в големите вериги магазини. Пресните плодове и зеленчуци доставят на организма ни ценни витамини, минерали и соли, антиоксиданти, влакнини, изключително важни за поддържане на имунната ни система.
Традиционната домашна туршия, приготвена чрез ферментация, също запазва полезните вещества в компонентите си, но е прекалено солена и не се препоръчва за хората с повишено кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и затлъстяване. От консервираните зеленчуци, подходящи за консумация са стерилизираните червени чушки, в които има изобилие от витамин С. Препоръчват се също замразените зеленчуци, които са обработени в оптимална зрялост, почистени са и пестят време за обработка.
Традиционната зимна диета включва консумацията на много тестени изделия, често приготвени с мас или масло. Препоръчително е, когато се приготвят баници и месеници, да се използва растителна мазнина. С цел намаляване на калорийната им стойност, да се предпочитат зеленчукови плънки. Да се предпочита пълнозърнестия хляб пред белия.
Най-често използвано месо за нашата кухня през зимата е свинското. То трябва да се употребява за готвене, след като предварително се отстрани видимата мазнина. Препоръчват се по-постните меса - телешко, пилешко, пуешко (приготвени без кожата). Поне веднъж през седмицата на трапезата ни да има печена (не пържена) риба.
Алкохолът по време на празници
През Коледните и Новогодишните празници често се прекалява с алкохола. Световната здравна организация определя като умерен прием до 40 мл концентрат или 150 мл вино или 330 мл бира.
И накрая, за да имаме свеж и здрав вид, да не забравяме физическата активност. Да се постараем да направим поне 20-30 минути разходка на открито, което е здравословно и носи настроение.
Продукти свързани със СТАТИЯТА
СТАТИЯТА е свързана към
- Нашето здраве
- И билките имат странични ефекти
- Регулация на слюноотделянето
- Как да запазим здрави нервите си
- Как да отворим консерва без отварачка или нож?
- Изследване за криоглобулини
- Ядки за закуска за остър ум дори в напреднала възраст
- Как да поднесем храната по оригинален начин - Пета част
- Диета № 4Б - при остри чревни заболявания
- 10 невероятни ползи от черешите за нашето здраве
- Хранене през тръба
Коментари към Здравословното хранене е възможно и през зимата